Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Tahle Evropa byla trochu riskantní, přiznal skip Klíma. Curleři překopali přípravu a na MS chtějí do elitní šestky

Jedno velké oddechnutí. Čeští curleři skončili na mistrovství Evropy osmí, těsně se jim podařilo zachránit v elitní divizi a navíc vybojovat účast na světovém šampionátu v příštím roce. Skip Lukáš Klíma přiznal v rozhovoru ve Sportovních zprávách, že uplynulý turnaj ve Skotsku byl trochu riskantní, neboť přes léto s týmem velmi zapracovali na změnách v technice. Věří, že se tento proces zúročí v nadcházejících měsících a na mistrovství světa na přelomu března a dubna, na kterém se chce s týmem umístit v elitní šestce.

Je nám líto, video expirovalo.
Skip Lukáš Klíma hodnotí vystoupení na ME

"Hlavním cílem pro mistrovství Evropy je vždy kvalifikace na mistrovství světa, což se povedlo. Jeli jsme tam i s dílčím cílem vylepšit loňské a předloňské umístění, kdy jsme byli sedmí, náš cíl byl top 6, což jsme bohužel nesplnili," zhodnotil Klíma české vystoupení na ME.

Češi na úvod turnaje porazili olympijské šampiony ze Švédska vedené jedním z nejlepších culrerů všech dob Niklasem Edinem. Poté však z osmi zápasů vyhráli jediný, když dokázali přehrát Turky. "Letošní šampionát byl velmi zvláštní v tom, že se nám dařilo hrát velmi dobře se silnými týmy, ale ztráceli jsme s těmi slabšími, které jsme měli porazit," připustil Klíma.

Češi se nemohli srovnat se specifiky, která panovala v hale v Aberdeenu. "Bylo to komornější, v curlingovém klubu, led nebyl na takové úrovni. Bylo to pro nás složitější v tom, že led byl pokaždé jiný a v každém zápase jsme se museli přizpůsobovat podmínkám," uvedl Klíma.

Český tým chtěl ověřit, jak mu sedí změny v tréninku. Hráči upravili techniku odhozu kamenů nebo metení. "Letos od půlky srpna jsme udělali hodně změn v technice a překopali jsme celou naši přípravu. Když jsme do toho šli, věděli jsme, že tahle Evropa je trochu riskantní," upozornil český skip.

Před evropským šampionátem čeští reprezentanti potvrdili dobrou formu vítězstvím na domácím turnaji Prague Classic. "V rámci sezony jdeme nahoru a věříme, že když budeme pokračovat v tom, co jsme zahájili nanovo v této sezoně, že se světu posuneme zase o něco blíže," zůstává optimistou Klíma.

Kvituje i dobrou náladu, která v týmu momentálně panuje. "Jsme teď nejlepší kamarádi za ta léta, co jsem v reprezentaci zažil," vyzdvihl.

Navzdory velkému dramatu, které Češi zažili na konci evropského šampionátu, kdy o českém osudu museli rozhodovat v extra endu pozdější vítězové celého turnaje Skotové, zůstávají Klíma a spol. plni nadějných vyhlídek.

"Cíl pro mistrovství světa je top 6, což je velice ambiciózní," vyhlásil Klíma.

A má to svou logiku. Výsledky se počítají do olympijské kvalifikace. Na Hry do Itálie postupuje na tyto kvalifikační body sedm týmů plus pořadatel. Obecně se počítá, že Italové v první osmičce nebudou chybět.

"Body se berou ze dvou let. Kdybychom byli do top šest, měli bychom určitý polštář do příštího roku," vysvětlil reprezentační skip.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články