Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Po trailech přes hory

V prosluněném Canmore se vítězně smála Vittozziová, Voborníková byla dvanáctá

Třetí triumf v této sezoně Světového poháru slaví ve sprintu v Canmore Lisa Vittoziová. Italka výrazně umenšila ztrátu na průběžnou lídryni Ingrid Landmark Tandrevoldovou, která skončila až ve druhé desítce a získala malý glóbus. Druhá byla Francouzka Lou Jeanmonnotová, Vittozziová ji předčila o pět a půl sekundy. Bronz urvala Švýcarka Lena Häckiová-Grossová. Nejlepší Češkou byla dvanáctá Tereza Voborníková. Lucie Charvátová obsadila s jednou chybou na střelnici šestnácté místo. Přímý přenos sprintu mužů sledujte v pátek od 17:25 na ČT sport a ČT sport Plus.

Tereza Voborníková ve sprintu v Canmore
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Jsem sama překvapená. Stojka byla hrozně pomalá. Viděla jsem před sebou Vanessu Voigtovou, která dala za dvě, a říkala si, že to asi nebude jednoduché. Tak jsem to tam vystála," řekla Voborníková.

V minulých dnech měla drobné zdravotní potíže. "Na výkonu se to asi nepodepsalo. Břicho mě nebolelo ani mi nebylo špatně. Nejsem pořád zdravá, ale v závodě to vliv nemělo," uvedla.

V Canmore panovalo nádherné slunečné počasí, podložka vypadala ideálně připravená, ale na trati to nebylo nic jednoduchého.

"Sníh se sice neboří jako v Americe, ale je přemrzlý a vůbec nejede," komentovala Davidová, která musela korigovat mířidla po úvodních dvou minelách. Dalšími výstřely už terče sklopila a v cíli byla pětadvacátá.

"Dávala jsem do toho maximum a necítila jsem se tak špatně. To si ještě budeme muset vyhodnotit v týmu," podotkla Jislová ke svému výkonu na lyžích. Se dvěma chybami byla klasifikována mimo body až jako devětačtyřicátá.

"Vůbec se na tom necítím. Trať je poměrně vozivá, ale sníh je tupý," přidala své pocity Charvátová. S 16. místem i zimní atmosférou ovšem byla nadmíru spokojená. "Výsledek je krásný," dodala.

Co se dělo na trati

Na začátku francouzské porovnání. Braisazová-Bouchetová na první položce jednou chybovala, zato Jeanmonnotová cílila přesně. Stejně tak Julia Simonová a šla do čela.

Voborníková byla sice bezchybná, leč na tvrdé zmrzlé trati jí to tolik neujíždělo a ztrácela.

Zatímco Elvira Öbergová sestřelila všechny terče vleže, Braisazová-Bouchetová se nemýlila vestoje. A nulami se to jen hemžilo. Vittozziová začala skvěle.

Jeanmonnotová sestřelila všech pět terčů i vestoje a vypadalo to na útok na přední pozice. Jenže i další se hlásily o slovo s čistým štítem. Například Häckiová-Grossová nebo Vittozziová.

Tandrevoldová pokazila hned první výstřel, Elvira Öbergová naopak ten poslední vestoje.

Häckiová-Grossová nefinišovala dost rychle a Jeanmonnotová držela první místo. Do hry o medaile se přihlásila druhou čistou položkou také Hanna Öbergová.

Mezitím Davidová minula první dva terče a bylo po nadějích na skvělý výsledek. Jislová netrefila prvním výstřelem.

Simonovou stála jedna chyba vítězství i medailové umístění. Vittozziová se vyhoupla do čela.

Davidová si spravila chuť nulou vestoje a zachránila tím solidní výsledek. Jislová musela po druhé položce na druhé trestné kolo.

Charvátová odjížděla z ležky s jedničkou, na stojce ovšem nechybovala a bojovala na hranici elitní patnáctky. Otcovskou dvě trestná kola stála účast ve stíhacím závodu, obsadila 63. místo.

Výsledky sprintu žen v Canmore

1. Vittozziová (It.) 19:38,2 (0 tr. okruhů), 2. Jeanmonnotová (Fr.) -5,5 (0), 3. Häckiová-Grossová (Švýc.) -8,6 (0), 4. Simonová (Fr.) -19,4 (1), 5. H. Öbergová (Švéd.) -20,7 (0), 6. Gandlerová (Rak.) -27,7 (1), ...12. Voborníková -44,5 (0), 16. Charvátová -56,5 (1), 25. Davidová -1:13,5 (2), 49. Jislová -2:15,8 (2), 63. Otcovská (všechny ČR) -2:45,9 (2).

Konečné pořadí sprintů (po 7 závodech): 1. Tandrevoldová (Nor.) 418, 2. Braisazová-Bouchetová (Fr.) 410, 3. Vittozziová 373, ...16. Voborníková 133, 25. Charvátová 94, 28. Davidová 73, 29. Jislová 72.

Průběžné pořadí SP (po 19 z 21 závodů): 1. Tandrevoldová 988, 2. Vittozziová 981, 3. Braisazová-Bouchetová 915, 4. Simonová 908, 5. Jeanmonnotová 903, 6. Häckiová-Grossová 791, ...16. Voborníková 363, 19. Davidová 317, 24. Jislová 246, 33. Charvátová 164.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články