Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů CEV 2023/2024

Příběh se uzavřel. Hamlin devět měsíců po zástavě srdce znovu nastoupil v NFL

Devět měsíců po prodělané srdeční zástavě nastoupil Damar Hamlin opět do zápasu NFL. V dresu Buffala Bills si pětadvacetiletý safety navíc užil jasné vítězství 48:20 nad dosud neporaženými Miami Dolphins.

Hamlin zkolaboval 2. ledna při utkání v Cincinnati poté, co se snažil zastavit receivera Bengals Tee Higginse, který ho při srážce trefil ramenem do hrudníku.

Záchranáři jej na trávníku několik minut oživovali a obnovili jeho srdeční tep. Poté byl Hamlin v nemocnici dva dny udržován v umělém spánku.

Na konci července mohl naplno trénovat, v srpnu odehrál přípravné zápasy a v neděli si na domácím stadionu užil návrat.

Z tunelu vyběhl jako poslední a před bouřícími tribunami pózoval bez helmy. "Ten okamžik byl pro mě vším," řekl Hamlin.

"Bylo to o tom, abych hlavně sám sobě dokázal, že mám odvahu, sílu a hrdost. Je úžasné mít dál možnost dělat na nejvyšší úrovni to, co miluji," doplnil.

Hamlin byl v prvních třech zápasech náhradníkem, cestu zpět do sestavy mu uvolnilo zranění kolena Jordana Poyera.

Do utkání proti Miami ale zatím nastoupil pouze ve speciálních formacích při výkopech a puntech a ke skládce nebo přímému kontaktu se soupeřem se nedostal.

Místo Poyera zaujala letošní akvizice Buffala Taylor Rapp, v případě delší absence veterána by ale víc prostoru měl dostávat i Hamlin.

"Měl jsem pocit, jako by nikdy neodešel. Je obrovským požehnáním vidět ho zpátky," řekl obránce Bills Siran Neal.

Damar Hamlin
zdroj: USA Today Sports autor: Gregory Fisher

Hamlin trénoval s týmem od chvíle, kdy byl v dubnu seznán fyzicky způsobilým. Věděl, že příležitost znovu si zahrát NFL přijde.

"Bylo to jen o tom zůstat připravený na to kdykoliv naskočit. To byl můj cíl od té doby, co jsem přišel k Bills," uvedl Hamlin s tím, že návrat k fotbalu byla primárně jeho volba.

"Je úžasné to sledovat. Zaslouží si všechnu pozornost, které se mu dostává," řekl trenér Buffala Sean McDermott.

"Před devíti měsíci byl v situaci, v jaké byl, a teď je zpátky… Je to skvělý den," dodal kouč Bills po vysoké výhře nad divizním rivalem.

Zdroj
ČTK, AP, ESPN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články