Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Prague Lions mají za sebou první zápasy v Evropské lize. Z jejich účasti v lize těží i americký fotbal v Česku

Prague Lions mají za sebou náročný půlrok. Nejstarší klub amerického fotbalu v Česku udělal před sezonou radikální rozhodnutí a odešel z české ligy do European League of Football (ELF). V mezinárodní konkurenci odehráli Pražané tři vyrovnané duely, na první vítězství ale zatím čekají. Jen zápas na hřišti úřadujících mistrů Vienna Vikings (21:69) ukázal, že evropská špička je zatím daleko.

Je nám líto, video expirovalo.
Harrod z Prague Lions: ELF je výzva, kterou jsme potřebovali

Přechod do ELF nebyl komplikovaný nejen pro samotný klub, ale také pro Českou asociaci amerického fotbalu (ČAAF), která musela řešit odchod jednoho z nejlepších týmů do jiné soutěže. Pro předsedu ČAAF Filipa Hobzu jde ale v první řadě o úspěch celého českého amerického fotbalu.

"V rámci jednání jsme kladli důraz na vzájemnou spolupráci. Lions si dobře uvědomují, že jsou dál pevnou součástí ČAAF. Všechny prostředky z této spolupráce se vrátí do podpory našeho sportu," uvedl Hobza.

"Lions využijí reklamní a marketingový potenciál ČAAF ke svému zviditelnění a propagaci. Prostředky získané z této spolupráce se pochopitelně vrátí do podpory našeho sportu, ať už do mládežnických nebo dospělých kategorií, v rámci televizních přenosů a magazínů," doplnil předseda svazu.

Lions měli na začátku snahu postavit B tým do Snapbacks ligy. To se nakonec nepovedlo, ale Pražané se účastnili alespoň druhé ligy.

Rozhodování ale nebylo pro Lions jednoduché. Vedle výrazného navýšení rozpočtu a zkvalitnění hráčského kádru bylo potřeba zajistit dostatek lidí, kteří se budou v tak velkém projektu angažovat.

Hlavním motorem přesunu byl americký trenér Lions Zach Harrod. Ten nechtěl dopustit, aby se působení v ELF chopil někdo bez historie spojené s domácím americkým fotbalem. Dokázal oslovit americké investory a rozpohybovat mechanismus vstupu do nadnárodní ligy.

Tým posílilo hned několik elitních českých hráčů, Lions by ale nemohli fungovat ani bez zahraničních posil. Na pozici quarterbacka počítali Lions se Shazzonen Mumphreym, který odehrál i předchozí dvě sezony v rámci domácí soutěže.

Do útoku mu klub pořídil významné zbraně v podobě Victora Whartona III, Brandona Butlera a Aymeric Nicault-Carte. Posílila ale i obrana, když se do týmu zapojili James Brooks, Rogria Lewis a Aleksandar Borkovič.

Ambice Lions byly poměrně vysoké, v prvních kolech ale Pražané poznali náročnost evropské soutěže. V domácích duelech s německými soupeři Liepzig Kings a Cologne Centurions prokázali Lions potenciál zejména v obraně, o výhrách zkušenějších soupeřů ale rozhodla kvalita special týmů.

Opravdovým křestem ohněm byl pro Lions hned první výjezd do Vídně. Domácí Vikings (loňský vítěz celé soutěže) jednoznačně potvrdili kvalitu a deklasovali nováčka 21:69.

Po týdnu volna měli Pražané šanci na reparát v polské Vratislavi. A proti Panthers byli vítězství možná nejblíž. Za nepříznivého stavu 23:29 dostal v závěru zápasu útok pražského týmu hned dvě možnosti na otočení skóre. Nabídnutou příležitosti Lions nevyužili, znovu ale ukázali, že umí hrát i na evropské půdě vyrovnané partie.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články