Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Cenný triumf Lehečky. Jako první Čech dokázal porazit na antuce Nadala

Jiří Lehečka na antuce v Madridu porazil v prvním vzájemném utkání 7:5, 6:4 bývalou světovou tenisovou jedničku Rafaela Nadala ze Španělska a postoupil do čtvrtfinále. O premiérové semifinále na turnajích kategorie Masters se dvaadvacetiletý český tenista střetne s čtvrtým hráčem světového žebříčku Daniilem Medvěděvem z Ruska.

Je nám líto, video expirovalo.
Dojatý Nadal: V Madridu jsem měl vždy neuvěřitelnou podporu

Lehečka podal ve 4. kole proti jednomu z nejlepších tenistů historie, jenž pravděpodobně letos ukončí svou hvězdnou kariéru, suverénní a soustředěný výkon.

Zahrál 33 vítězných míčů včetně sedmi es a fenomenálního španělského antukáře pustil pouze k jednomu brejkbolu, který odvrátil.

Při letošní antukové premiéře ještě česká jednička neztratila set a zahraje si druhé čtvrtfinále na Masters po březnovém turnaji v Indian Wells.

"Je úžasné sdílet kurt s takovou legendou, je to splněný sen. Vždycky jsem si přál, aby k tomu došlo, a jsem za tenhle velký okamžik vděčný," řekl Lehečka.

Pocit z vítězství přitom označil za svým způsobem hořkosladký vzhledem k tomu, že ho dosáhl před publikem, které stálo jednoznačně na soupeřově straně.

"Před všemi těmihle lidmi, kteří mu fandí... Energie byla úžasná, připadal jsem si jako v jiném vesmíru. Něco takového jsem ještě na tenisovém kurtu nezažil," dodal český hráč.

Sedmatřicetiletý Nadal, jenž v minulosti v Madridu pětkrát triumfoval, hrál teprve třetí turnaji v letošním roce, v němž se vrátil na kurty po roční pauze.

Dvaadvacetinásobný grandslamový šampion, jehož brzdí zdravotní problémy a aktuálně je až na 512. místě žebříčku, ještě oficiálně nepotvrdil start na Roland Garros.

Vystoupení v Madridu si ale navzdory porážce pochvaloval. "Byl to pro mě mimořádný týden, pozitivní v mnoha směrech. Znovu jsem mohl hrát zápasy. Před pár týdny, dva dny před turnajem v Barceloně, jsem ani nevěděl, jestli ještě někdy do oficiálního zápasu nastoupím, a teď jsem odehrál dva týdny. Hodně mi to dalo, i po emoční stránce," řekl Nadal.

S madridskými fanoušky se pak rozloučil. "Byla to neuvěřitelná cesta, vždycky jsem tu měl neuvěřitelnou podporu a nemohu vám za to ani dostatečně poděkovat," prohlásil v emotivním projevu.

"Je to velmi složité, ale život a tělo mi už delší dobu vysílají signály. To je realita. Byl jsem ale schopen se rozloučit na kurtu, na jednom z těch, které u mě vzbuzují největší emoce. Madrid byl pro mě v podstatě důležitější než grandslamy. Vzpomínky zůstanou navždy," řekl Nadal.

V prvním setu si hráči bez větších problémů drželi servis až do stavu 5:5. Poté Nadal třemi chybami za sebou nabídl Lehečkovi tři brejkboly a mladoboleslavský rodák u sítě hned ten první využil.

Následně výborně podávající český tenista brejk potvrdil další čistou hrou a získal první set. Lehečka byl u sítě téměř neomylný a jeho precizně provedenému náročnému halfvoleji ve dvanáctém gamu musel uznale zatleskat i slavný soupeř.

Pohoda nejlepšího českého tenistu neopustila ani v druhé sadě a v první hře okamžitě vzal hrající tenisové legendě znovu servis.

Poté, co brejk potvrdil, měl Lehečka ve třetím gamu příležitost připravit Nadala o servis znovu, ale čtrnáctinásobný vítěz Roland Garros v maratonské hře s šesti shodami a třemi Lehečkovými brejkboly podání uhájil.

Další hry už drama nepřinesly. Třicátý nasazený Čech si hlídal svůj servis a nezaváhal ani v závěrečném desátém gamu, kdy vyprodaný stadion hnal Nadala za pokusem o zvrat.

Lehečka si však další vydařenou výměnou servis-volej vypracoval dva mečboly a poté, co Nadal bekhendem poslal míč do autu, mohl slavit jedno z nejcennějších vítězství své stále ještě začínající kariéry.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články