Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

PŘESTUPY: Kometa se těší z návratu Hynka Zohorny, Ondřej Kovařčík si zahraje za Motor. Vejvoda opouští Kladno

S otevřením přestupového okna po konci sezony hlásí extraliga první oficiální přesuny. Zvučná jména ze zahraničních angažmá vítá Kometa i Motor. Zatímco do Brna se vrací Hynek Zohorna, do Českých Budějovic se přesune bývalý člen třineckých Ocelářů Ondřej Kovařčík. Kometu naopak opouští brankář Dominik Furch, který míří do Mladé Boleslavi. Trenérem Kladna už není Otakar Vejvoda, jenž s Rytíři absolvoval dvě úspěšné baráže.

Ondřej Kovařčík
zdroj: Český hokej

Osmadvacetiletý Kovařčík přichází s vizitkou reprezentanta, který stále bojuje o nominaci na domácí mistrovství světa v Praze a Ostravě. Uplynulé dvě sezony odehrál za finský Jukurit, v té poslední nastoupil včetně play-off do 63 zápasů a připsal si 43 bodů za 16 gólů a 27 asistencí. Kovařčík podepsal na jihu Čech tříletou smlouvu.

Další posilou Českých Budějovic je obránce Daniel Bukač, který se dohodl na ročním kontraktu s opcí. Novou roční smlouvu s opcí navíc podepsal útočník Jakub Valský. Už dříve Motor uvedl, že Milan Klouček nahradí v brankovišti Dominika Hrachovinu.

Výrazné změny probíhají v Kometě. Třiatřicetiletý Zohorna přichází ze švédského Oskarshamnu, kde strávil tři sezony. Předtím působil v Chabarovsku v KHL, první ročník po odchodu z Brna odehrál ve finské lize za Pelicans Lahti. S Kometou Zohorna získal v letech 2017 a 2018 český titul a má z předchozího působení v klubu kompletní medailovou sbírku.

Kromě Zohorny ohlásil brněnský klub další příchody – na jih Moravy jde Robert Říčka, Jakub Konečný či brankář Michal Postava. Odcházející gólman Furch podepsal v Mladé Boleslavi tříletou smlouvu.

Kladenský rodák Vejvoda se do klubu vrátil předloni po 26 letech a působení ve Švédsku. V obou sezonách pod jeho vedením skončili Rytíři v základní části na posledním 14. místě, následně pokaždé bez problémů uhájili extraligovou příslušnost v baráži po výhrách 4:0 na zápasy nad nejlepšími prvoligovými celky Zlínem a letos Vsetínem. Společně s mistrem světa z Vídně 1996 Vejvodou skončil i asistent Pavel Skrbek.

Klub, jenž se zachraňoval v baráži už třetí rok po sobě, opouští také brankáři Landon Bow a Mareks Mitens, obránci Jake Dotchin, Chris Martenet, Ondřej Slováček a Jakub Babka, který střídavě nastupoval i v útoku, a zkušený útočník Jakub Klepiš.

Novinky hlásí také šampioni z Třince. K Ocelářům se vrací po šesti letech obránce Bohumil Jank. Jedenatřicetiletý bek oblékal dres šestinásobných mistrů v letech 2016 až 2018. Třinec zároveň oznámil, že s klubem podepsal víceletou smlouvu útočník David Cienciala, který se do mateřského klubu vrátil v závěru základní části z Pardubic.

Slezský klub však po dvou letech opouští asistent trenéra Zdeňka Motáka Vladimír Országh, jenž se z rodinných důvodů vrací na Slovensko. "V žádném jiném týmu jsem jako hráč ani jako trenér nezažil tak silného týmového ducha, odnáším si z Třince velké zážitky a jsem moc rád za šanci, kterou jsem v jednom z nejlepších klubů dostal. Z posledních šesti let jsem ale pět strávil daleko od domova a rodiny. Mám doma skvělou ženu a dvanáctiletou dceru, které mě teď potřebují doma. Proto jsem se rozhodl vrátit na Slovensko. Nejsem jen trenér, jsem v prvé řadě manžel a táta," uvedl Országh, jenž před příchodem do Třince působil v Litvínově.

K hlavnímu kouči Motákovi přibudou místo Országha dva asistenti Marek Malík a Jiří Raszka. Bývalý reprezentant a hráč NHL Malík se k hlavnímu týmu přesune od třineckého dorostu a Raszka se k Ocelářům vrací po působení v druholigovém Havířově.

Litvínov posílí slovenský reprezentační obránce František Gajdoš, který na sever Čech přichází z mistrovské Nitry. Dvaadvacetiletý účastník loňského světového šampionátu aktuálně bojuje o start na letošním mistrovství světa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články