Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Velká změna u biatlonistek. Trenér Gjelland končí, jeho nástupci jsou Bormolini s Lukášem Dostálem

Biatlonový tým se po sezoně dočkal obnovy. U českých biatlonistek skončil po šesti letech norský trenér Egil Gjelland. Jeho nástupcem budou Ital Luca Bormolini spolu s bývalým juniorským reprezentantem Lukášem Dostálem. Ke změně dojde i u mužů, kde spolu s Michaelem Málkem bude působit Ondřej Moravec.

Trenér českých biatlonistek Egil Gjelland
zdroj: Český biatlon autor: Jaroslav Svoboda

Padesátiletý Gjelland vedl ženskou reprezentaci od roku 2018, kdy vystřídal Zdeňka Vítka. Pod jeho vedením vyhrála Markéta Davidová v roce 2021 zlato ve vytrvalostním závodu na mistrovství světa v Pokljuce. O rok dříve se podílel také na bronzových medailích Lucie Charvátové a smíšené štafety na MS v Anterselvě.

Je nám líto, video expirovalo.
Luca Bormolini střídá u biatlonistek Gjellanda, Moravec pomůže mužům

Poslední sezona českým biatlonistům nevyšla. Po čtrnácti letech nebyli ani jednou na stupních vítězů a naprázdno vyšli i na únorovém MS v Novém Městě na Moravě. Krátce po konci sezony skončil na vlastní žádost střelecký trenér Matt Emmons, odchází i dlouholetý asistent žen Jiří Holubec.

Jiří Hamza:

"Vnímali jsme, že po nevydařené sezoně potřebuje reprezentace nový impulz. A dva roky před olympijskými hrami je poslední šance takový krok uskutečnit." 

O délce smlouvy sedmatřicetiletého Bormoliniho svaz neinformoval. Starší bratr bývalého italského reprezentanta Thomase, který je partnerem bývalé biatlonistky Evy Puskarčíkové, působil dříve jako trenérský školitel Mezinárodní biatlonové unie. Paralelně pracoval také u národních týmů Austrálie, Jižní Koreje a Nového Zélandu.

"Děláme koncepční změny. Díváme se směrem do budoucna a dáváme příležitost mladým trenérům. Věřím, že se nám podařilo poskládat energický tým, který bude dobře spolupracovat," uvedl sportovní ředitel Ondřej Rybář.

Letošní nepříliš povedenou sezonu jsme hodnotili v Biatlon fokus podcastu:

Devětatřicetiletý Moravec se vrací do národního týmu po tříleté pauze. Úspěšnou kariéru, během níž získal také šest medailí na mistrovství světa, ukončil v roce 2021. "Po diskuzích s Jiřím Hamzou a Ondřejem Rybářem jsem cítil, že je o mě zájem. A sám jsem vnímal, že nyní nastává ten správný moment k návratu. Za dvě přípravná období před olympiádou lze udělat ještě hodně práce," podotkl Moravec.

V širším reprezentačním výběru je sedm žen a osm mužů, kteří se budou ucházet o nominaci na Světový pohár. Reprezentanty závodící v nižším IBU Cupu pak povede Vítek a Aleš Ligaun. Biatlonisté zahájí přípravu v květnu na soustředěních v Novém Městě na Moravě a Starém Městě pod Landštejnem.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články