Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů CEV 2023/2024

První zápasy v semifinále ovládly volejbalistky Šelem a Prostějova

Favorité vstoupili do úvodních utkání semifinálové série play-off extraligy volejbalistek úspěšně. Šelmy Brno si poradily s pražským Olympem 3:1. Ve stejném poměru zvítězil Prostějov nad Libercem. Nejlepší dva týmy základní části tak potvrdily předpoklady. Druhé zápasy se budou hrát v úterý v Praze a Liberci.

Volejbalistky Šelem Brno
zdroj: Facebook/Šelmy Brno

Brněnské Šelmy musely zápas otáčet, protože první set ztratily v poměru 21:25. Druhý stejným výsledkem vyhrály, byť v něm ztratily až pětibodový náskok.

Pětibodová série soupeře do vedení 18:17 domácí tým nezlomila, koncovku si pohlídal a zbytku utkání dominoval. Ve třetím setu už Pražanky nebyly ve vedení ani jednou (25:15) a ve čtvrtém jen ve vyrovnaném úvodu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Šelmy Brno – Olymp Praha

Domácí tým zakončil zápas od stavu 21:17 čtyřmi vítěznými výměnami za sebou, finská univerzálka Rosa Bjerregardová Madsenová se na výhře podílela 26 body.

"Měli jsme těžší rozběh, první set jsme trošku psychicky nezvládli, protože jsme udělali spoustu chyb, pokazili jsme sedm servisů, něco i v útoku a už se to vezlo. Myslím, že od druhého setu jsme se trošku uklidnili, začali jsme hrát svou hru a zápas jsme měli pod kontrolou," konstatoval brněnský trenér Jaroslav Vlk.

Prostějov se proti Liberci prosadil poprvé v sezoně po čtyřech porážkách. Neuspěl třikrát v extralize ani ve čtvrtfinále poháru.

Na úvod extraligového semifinále hladce vyhrál první set 25:14, ale ve druhém po ztrátě sedmibodového vedení nezvládl vyrovnanou koncovku, v níž dovolil soupeři získat čtyři body za sebou (23:25).

Další sadu domácí tým kontroloval (25:20) a ve čtvrté se mu povedl obrat z pětibodového manka a v koncovce rovněž proměnil hned první mečbol na 25:22.

Nejproduktivnější domácí hráčkou Hanaček byla Srbka Milica Tošičová, v týmu soupeře byla stejně úspěšná Nikola Kvapilová.

"Když vyhrajeme první semifinálové utkání play-off, tak samozřejmě panuje spokojenost. Byli jsme výrazně lepší v útoku, dobře blokovali, naopak byli horší na přihrávce a celkově o něco volejbalovější. Náš útok výborně držela Milica Tošičová," konstatoval prostějovský kouč Miroslav Čada. "Podali jsme kvalitní týmový výkon a dokázali otočit čtvrtý set, ve kterém jsme dlouho prohrávali, což rozhodlo."

Semifinále play-off volejbalové extraligy žen – 1. zápasy:

Šelmy Brno  Olymp Praha 3:1 (-21, 21, 15, 17)

Nejvíce bodů: Madsenová 26, Silvaová 14, Širůčková 10  Brancuská 13, Hodanová 10, Kalhousová 8

Prostějov  Liberec 3:1 (14, -23, 20, 22)

Nejvíce bodů: Tošičová 27, Smolková 13, Trnková a Faltínová po 12  Kvapilová 27, Frankevyčová 10, Herdová 9.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články