Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Hokej v srdci

Stát na jednom pódiu s Gwen Jorgensenovou? Obrovská čest, těší Zimovjanovou

Český triatlon se na světových pódiích často neobjevuje. Tereza Zimovjanová je výjimkou – na konci října se blýskla bronzem na SP v Koreji. Přitom celá sezona sedmadvacetileté triatlonistce do té doby přinášela jednu potíž za druhou. Jak na svůj úspěch vzpomíná? A jak to vypadá s šancemi na místo na olympijských hrách?

Tereza Zimovjanová na pódiu SP v Tchongjongu (vpravo)
zdroj: World Triathlon

V druhé polovině října se postarala o velký triatlonový úspěch pro Českou republiku. Tereza Zimovjanová v korejském Tchongjongu doběhla jako třetí do cíle sprinterského závodu – nestačila pouze na Gwen Jorgensenovou, triatlonistku ověnčenou olympijským zlatem z Ria, a Japonku Juko Takahašiovou.

Vyvrcholilo tím její "asijské turné", během kterého si připsala i páté místo v závodě v čínském Čcheng-tu. Přitom celou sezonu se spíš trápila se zdravím, které jí nedovolovalo prodat všechnu dřinu z nekonečných tréninků. "Z Japonska jsem si odvezla covid, po kterém jsem nebyla schopná měsíc tréninku. Pak jsem si natáhla na soustředění vazy v koleně," popisuje.

Je nám líto, video expirovalo.
Tereza Zimovjanová o svém bronzu z triatlonového SP

"Celou sezonu jsem jen doufala, kdy se to zlomí – měla jsem zdravotní potíže, po nich další zdravotní potíže. Bylo to všelijaké. Až teď jsem se cítila lépe a jsem ráda, že jsem to byla schopná prodat," dodává česká triatlonistka, která s kariérou začínala v plaveckém týmu USK a dlouhou dobu svou budoucnost viděla právě mezi stěnami bazénu.

Nakonec ale vyhrál triatlon. "Původně jsem chtěla na olympiádu v plavání, ale později jsem zjistila, že reálnější to bude v triatlonu," vysvětluje Zimovjanová, která za svou nejslabší disciplínu kdysi považovala cyklistiku. "Na silničním kole jsem poprvé seděla, když jsem si zkoušela první triatlon," směje se. Nyní je ale paradoxně právě kolo její silnou kartou.

V Koreji svým výkonem v sedle dokázala smazat drobnou úvodní ztrátu z plaveckého úseku. Dotáhla se na špičku a své pozice udržela i na závěrečné běžecké pětce. "Vybíhala jsem z depa první. Měla jsem taktiku napálit první okruh a v druhém to vydržet. Pořád jsem si myslela, že mě někdo předběhne, ale nikdo tam nebyl," usmívá se.

Tereza Zimovjanová:

"Trenér mě vidí spíše na olympijské distanci, ale já se osobně nejlépe cítím ve sprintech nebo štafetě, které jsou nejvýbušnější. V Koreji to byl jediný ze tří závodů v Asii, který byl právě sprint. Těšila jsem se na něj."

Tereza Zimovjanová
zdroj: World Triathlon

Olympiáda? Věřím, že to vyjde

Nakonec nestačila jen na dvě soupeřky, přičemž jedna z nich – Gwen Jorgensenová – je pro mnohé triatlonistky velkým vzorem. Nejinak tomu je i v případě Terezy Zimovjanové, která mistryni světa i olympijskou vítězku s obdivem sleduje. "Pro mě je to hrozně velká čest, nemůžu tomu úplně uvěřit. Je to jedna z největších legend toho sportu," říká. 

"Triatlonistky bývají naštvané, když je Gwen ve startovce, protože se úplně nedá pomýšlet na výhru," dodává s nadsázkou česká triatlonistka, která díky svému studiu ve Spojených státech přičichla i k tamnímu triatlonu. "Zásadně mě to změnilo," přiznává Zimovjanová, která na tamní "scéně" obdivuje velký profesionalismus, který jí v Česku schází.

A nejbližší cíle? Tím je další Světový pohár, který se tentokrát uskuteční v chilském Viňa del Mar, a to dvanáctého listopadu. "Zítra tam letím," říká Zimovjanová, která si je vědoma i blížících se olympijských her v Paříži. Míst ve vytoužené startovní listině není neomezený počet. I díky nedávným výsledkům ale slušná šance na jedno z nich existuje.

V redukovaném pořadí je momentálně v nejlepší padesátce. "My se navzájem (s dalšími triatlonistkami) pořád přeskakujeme. Určitě bych chtěla teď udělat slušný výsledek v Chile. Na jaře pak dvakrát třikrát zajet dobře," přemítá. "A myslím, že tam budu," dodává optimisticky přední česká závodnice, která v anketě Triatlonista roku obsadila třetí místo.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články