Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Hokej v srdci

První ironmanové MS pro triatlonistky: Dominovala Charlesová-Barclayová a Kahlefeldt zapsala český rekord

Tisíce triatlonistek absolvovaly na Havaji tradičního Ironmana a poprvé jako mistrovství světa výhradně pro ženy. Železnou triatlonovou královnou se stala Britka Lucy Charlesová-Barclayová. Korunní princezna po celých ikonických 226 kilometrů s klidem Angličanky před sebe nikoho nepustila a po čtyřech druhých místech konečně slavila prvenství. Osmnáctá skončila v rekordním čase Radka Kahlefeldt Vodičková. V amatérských kategoriích má Česko dvě mistryně světa, Barboru Besperát a Janu Richtrovou.

Je nám líto, video expirovalo.
Ironman pro triatlonistky ovládla Charlesová-Barclayová

Letos byl havajský šampionát vyhrazen pouze ženám, zatímco muži závodili o ironmanské tituly už v polovině září v Nice. "Už jen účast v prvním ryze ženském dni tady v Koně je něco výjimečného. A být přitom první v cíli, to je splněný sen," rozplývala se mistryně světa Charlesová-Barclayová, která zapsal čas 8:24:31 hodiny.

Z Česka zamířilo do Kony dvanáct triatlonistek. Díky Kahlefeldt Vodičkové měl český triatlon po devíti letech zastoupení mezi profesionálkami. Olympionička z Londýna žijící s rodinou v Austrálii se při přehlídce národů zhostila role vlajkonošky české výpravy.

V závodě byla Kahlefeldt Vodičková chvíli desátá, nakonec doběhla do cíle osmnáctá v rekordním čase 9:03:07 hodiny českých žen na Havaji. "Zažila jsem si všechno, co o tom lidi říkají. Bude to úžasný, bude to těžký. Budou tam chvíle, kdy to chcete zabalit. Sotva chodím, takže dobrý," smála se česká závodnice.

V konkurenci dvou tisícovek amatérek se činily Češky. Barbora Besperát obsadila druhou příčku mezi více než dvěma tisícovkami triatlonistek v absolutním pořadí a ve své kategorii 30 až 34 let získala světový titul. 

"Vzhledem k tomu, že jsem se umístila do nějaké top třicítky v rámci profi žen, tak bych to určitě ráda zkusila příští rok v kategorii pro," uvedla Besperát. 

V kategorii 40 až 44 let pak slavila světový titul Jana Richtrová a druhá doběhla krajanka Helena Kotopulu.

Zdroj
ČT sport, triatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články