Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Kratochvíl je nejlepším sportovcem Českého paralympijského výboru

V patnácti letech se stal mistrem světa na 400 metrů volný způsob a nyní získal cenu pro nejlepšího sportovce Českého paralympijského výboru za rok 2023. David Kratochvíl triumf v anketě nečekal.

David Kratochvíl získal cenu pro nejlepšího parasportovce
zdroj: ČTK autor: Michaela Říhová

Kratochvíl si životní zlato zajistil až v závěru. Po 250 metrech se ještě ve finále pohyboval na šesté příčce, ale závěr měl bezkonkurenčně nejrychlejší.

"Nevěděl jsem, jak jsem dopadl. Až taťka mi řekl výsledek. Nadšením jsem křičel přes celý bazén," vzpomínal na svůj triumf. Díky němu se dostal na slavnostní večer věnovaný nejlepším českým handicapovaným sportovcům. "Je to úžasný pocit. Já jsem toto nikdy nezažil, je to tady poprvé. Je to pro mě fakt velký úspěch," rozplýval se ve chvíli, kdy ještě nevěděl o svém vítězství.

Je nám líto, video expirovalo.
Bezprostřední Kratochvílova reakce: Vůbec jsem to nečekal

Další sportovní úspěchy může Kratochvíl získat především na letních paralympijských hrách v Paříži. "Hodně lidí ode mě očekává právě na té paralympiádě nějakou tu medaili. Já to beru tak, že je to nejvyšší vrchol toho sportovce, kam se může dostat. Jedu si to tam užít. Samozřejmě nějaký tlak, nějaké emoce tam jsou. Nějaká nervozita tam určitě je. Ale věřím, že všichni plavci na tu paralympiádu makají naplno a bude to ještě těžší boj než na tom mistrovství," řekl talentovaný český reprezentant.

Sám rovněž nelení. "Dal jsem tam víc posilky do svého tréninkového plánu. Začal jsem i běhat, abych měl větší kondici právě na tu čtyřstovku," přiblížil. Pravidelně jezdí na soustředění. Z jednoho se právě vrátil, protože za dva týdny odletí na mistrovství Evropy na Madeiru.

Za Kratochvílem skončila v hlavní kategorii druhá tricyklistka Pavlína Vejvodová, dvojnásobná mistryně světa. Třetí příčku v anketě za minulý rok obsadil lukostřelec David Drahonínský. Nejlepším kolektivem byl vyhlášen český parahokejový tým díky historickému bronzu z mistrovství světa v Kanadě.

Objevem roku se stal tricyklista Jindřich Mašín. Ceny za mimořádný výkon se dočkali paratanečníci Karolína Anna Möckl Dvořáčková a Jan Kohout. Za přínos parasportu byl oceněn Roman Herink, jenž stál u zrodu českého parahokeje.

Síň slávy se při příležitosti 30. výročí založení Českého paralympijského výboru rozrostla o tři jména. Přibyli do ní čtyřnásobný paralympijský šampion v plavání Martin Kovář, další bývalý paraplavec Roman Gronský a pětinásobná paralympijská šampionka v lyžování Kateřina Šromová, rozená Teplá.

Ceny Českého paralympijského výboru za rok 2023:

1. David Kratochvíl (plavání), 2. Pavlína Vejvodová (cyklistika), 3. David Drahonínský (lukostřelba).

Kolektiv roku: český parahokejový tým.

Mimořádný parasportovní výkon: Karolína Anna Möckl Dvořáčková a Jan Kohout (paradance).

Objev roku: Jindřich Mašín (cyklistika).

Přínos parasportu: Roman Herink (zakladatel parahokeje v Česku)

Síň slávy: Martin Kovář, Roman Gronský (oba plavání), Kateřina Šromová (lyžování).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články