Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Půjde o závod vabank, prohlásila Sáblíková před "trojkou" na mistrovství světa

První ze dvou startů v rámci mistrovství světa na jednotlivých tratích čeká ve čtvrtek rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou. V Calgary se trojnásobná olympijská vítězka představí v závodu na 3000 metrů, ve kterém bude obhajovat bronz z loňského šampionátu v Heerenveenu. V aktuální sezoně ale šestatřicetiletá česká reprezentantka mezi hlavní medailové kandidátky nepatří, s nejrychlejším časem 4:03,62 jí patří až 17. místo v tabulkách. Přímé přenosy z mistrovství světa sledujte na ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Martina Sáblíková před závodem na 3000 m na MS

"Bude to takový závod vabank. Nic předtím se nejede, takže až při trojce člověk pozná, jaký je led. Myslím si ale, že zatím je dobrý. Snad se to potvrdí i ve čtvrtek a vše bude v pořádku. Těším se a uvidíme, jak to dopadne," řekla Sáblíková.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka je v zámoří již od poloviny ledna. Poté, co na začátku roku vynechala kontinentální šampionát v Heerenveenu, se představila na Světových pohárech v Salt Lake City a v Québecu. V USA se jí příliš nedařilo a dojela až jedenáctá v závodu na 3000 metrů, v Kanadě byla na stejné trati šestá. V konečném pořadí seriálu dlouhých tratí obsadila druhé místo.

"Před mistrovstvím světa se cítím docela dobře. Myslím si, že jsme snad odtrénovali, co jsme měli, a na ledě se mi jezdí fajn. Takže doufám, že to tak bude i ve čtvrtek a v neděli," pokračovala Sáblíková, kterou poslední den šampionátu čeká start na trati 5000 metrů a další obhajoba bronzu z loňska.

Oblíbená dráha

Rodačka z Nového Města na Moravě je v součtu vícebojů a jednotlivých tratí jedenadvacetinásobnou mistryní světa, závod na 3000 metrů ovládla šestkrát. V Calgary získala dvakrát titul ve víceboji a zdejší dráhu má ráda, zajela si na ní tři platné osobní rekordy.

"Většinou se mi tady dařilo a mám na ni super vzpomínky. Nejen v Calgary, ale celkově v Kanadě jsou super fanoušci, super lidi. Těším se na závody a doufám, že se mi povede zajet tak, abych byla spokojená," přála si Sáblíková.

Martina Sáblíková
zdroj: Reuters autor: PIROSCHKA VAN DE WOUW

Mistrovství světa na jednotlivých tratích považuje v neolympijských sezonách vždy za vrchol roku a nejdůležitější závod. Stejné je to i letos. "Je to vždy speciální závod, na který se všichni nejvíce připravují. Jsem ráda, že je opět v Kanadě a já si mohu oživit vzpomínky, které na akce tady mám," dodala Sáblíková.

Titul obhajuje Norka Ragne Wiklundová, nejlepší čas sezony zajela na konci ledna v Salt Lake City Isabelle Weidemannová z Kanady. Poslední měření sil před MS v Québecu ovládla úřadující olympijská vítězka na této trati Irene Schoutenová z Nizozemska.

Na šampionátu se představí i další dvě české reprezentantky Zuzana Kuršová a Lucie Korvasová, které se kvalifikovaly do sobotního závodu s hromadným startem.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články