Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
CZ FIGHTERS FOR VETERANS

Skvělé a nejsledovanější. Zájem o MS pomáhá i našemu ragby, říká trenér Němeček

Sedm svátečních týdnů je u konce. Příznivci ragby ještě vydýchávají dramatický závěr šampionátu a mimořádně vyrovnané finále, po kterém se z obhajoby titulu radovala Jihoafrická republika. Jaký vůbec byl celý šampionát? A dostane se na něj někdy i český výběr? 

Nejlepší hráč finále MS, Jihoafričan Pieter-Steph du Toit
zdroj: Reuters

Sedmitýdenní maraton je minulostí. Turnaj, ve kterém světové ragby putovalo po devíti francouzských městech – od severu (Lille) až k jihu (Toulouse) –, zaujal publikum po celém světě. Včetně Česka, které k účasti mezi světovou elitou mělo v mužské kategorii daleko. Ale i tady se třeba již blýská na lepší časy.

Nejlepší mužstvo postavili, stejně jako před čtyřmi lety v Japonsku, v Jihoafrické republice. Siya Kolisi se stal teprve druhým kapitánem, který vyhrál MS dvakrát po sobě. Experti vynášeli do nebes výkony Ebena Etzebetha, kopáče Handrého Pollarda, nejlepšího hráče finále Pietera-Stepha du Toita nebo Fafa de Klerka, dotěrné mlýnové spojky tzv. Springboks.

Nyní, když už je MS minulostí, je čas na zhodnocení. A ohlédnutí se za výjimečným mistrovstvím, na němž zářily také evropské týmy – Francie, Irsko a Wales ovšem vypadly ve čtvrtfinále a Anglie slavila "jen" třetí místo. Nadvláda "Jihu" se tím protáhla na pět turnajů, "Sever" slavil pouze v roce 2003 zásluhou slavného drop gólu Angličana Jonnyho Wilkinsona.

"Jižní polokoule vyhrála jasně, i když to trochu zkazila Anglie, která tam byla místo Austrálie," souhlasí Miroslav Němeček, který je současným trenérem české reprezentace. "Mistrovství zatím nikdy nezklamalo. Zase to bylo skvělé," dodává na adresu francouzského turnaje. Ten byl úspěšný, i co se týče vysílání stanice ČT sport, která turnaj vysílala popáté v řadě.

Sledovanost šampionátu trhala rekordy. "Těší mě, že se dívalo nejvíce lidí. Od roku 2007 jsme si, snad, i vychovali určitou komunitu lidí, kteří se na mistrovství světa dívají. Sledovanost byla největší, dívalo se v součtu přes dva miliony lidí," říká hlavní komentátor mistrovství David Kozohorský, který přímo z Paříže sledoval i samotné finále.

V něm o jediný bod zvítězil jihoafrický výběr, který porazil novozélandské All Blacks 12:11. A těsné bylo z pozice obhájců titulu celé play-off (JAR ve čtvrtfinále vyřadilo Francii 29:28 a v semifinále Anglii 16:15). "Když se vyhraje v ragby o jediný bod, je to titěrný rozdíl. Možná něco jako v basketbalu. A navíc třikrát za sebou...," žasne stále Kozohorský.

"Jihoafričané byli skvělí v obraně, hráli daleko defenzivněji než All Blacks. Hrozně těží z vnitřního ducha. Po každém zápase zmiňují, že hrají za svou rozdělenou zemi. A ti hráči to umí ventilovat na hřišti. Kolem toho týmu je zajímavá aura. Samozřejmě měli i štěstí, ale myslím, že vyhráli zaslouženě," dodává zkušený komentátor.

Ragbyové mistrovství světa 2023
zdroj: Reuters

České šance? Horší než soupeři nejsme

Světový turnaj pomáhá i českému ragby, které sice tentokrát mělo k účasti daleko, ale které zároveň vyhlíží příští mistrovství. To se bude konat v Austrálii, a to v rozšířeném formátu čtyřiadvaceti týmů. Pochopitelně právě tento fakt skýtá naději pro domácí Němečkův výběr, který se momentálně nachází v třetím nejvyšším "patře" ragbyového sportu.

"Jsme schopní se v něm udržet i jej vyhrát," říká odhodlaně český trenér. "Ty týmy nehrají tak dobře, abychom je nedokázali porazit. Ale hráči musí zůstat zdraví a my mít prostředky na přípravu," dodává s tím, že aktuálně skončené mistrovství i v tomto může pomoci. I kdyby třeba jen zvýšeným zájmem o tento sport.

"Pokaždé se zvedne divácká základna, takže pro nás je to vždy jednou za čtyři roky přínos," dodává. Nejbližším postupným krokem k velkému ragbyovému snu o účasti na MS je utkání s Chorvatskem, k němuž dojde již tuto sobotu na pražském stadionu Markéta. Jeho přímý přenos sledujte od 12:50 na ČT sport a ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články