Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Ragby až na dřeň. Springboks odolali tlaku oslabeného Nového Zélandu a obhájili světový titul

Světový šampionát si těžko mohl přát lepší vyvrcholení. Jihoafrická republika v neuvěřitelně fyzicky náročném finále udolala Nový Zéland 12:11 a získala rekordní čtvrtý titul. All Blacks hráli více než poločas bez vyloučeného kapitána Sama Canea, přesto si po přestávce dokázali vytvořit územní převahu a snížit na rozdíl jediného bodu. Obrat mohl dokonat Jordie Barrett, ale sedm minut před koncem netrefil trestný kop z poloviny hřiště.

Jihoafričané, kteří hned v úvodu ztratili zraněného mlynáře Bongiho Mbonambiho, ovládli první poločas 12:6, když se o všechny jejich body postaral z trestných kopů Handre Pollard. Za Nový Zéland se dvakrát ze stejné situace prosadil Richie Mo'unga.

O nechtěný historický zápis se ve 27. minutě postaral kapitán All Blacks Cane, jenž se stal prvním vyloučeným hráčem ve finále. Původně sice dostal jen žlutou kartu, ta však byla po zásahu videorozhodčího změněna na červenou.

"Jsem zdrcený a zklamaný, protože ostatní museli bojovat padesát minut jen ve čtrnácti. Ale odvaha a nasazení, jaké jsme tu ukázali, byly neuvěřitelné. Jižní Afrika hrála skvěle, je to fantastický tým. Vždycky si našli cestu, jak vyhrát zápas," řekl po zápase Sam Cane.

"Červená karta pro Sama pro nás byla frustrující. Jsem ale hrdý na to, jak jsme se zvedli a vybojovali si šanci zápas vyhrát. Oba týmy měly své dobré momenty, nakonec jsme o kousek zaostali, což je kruté," konstatoval trenér Nového Zélandu Ian Foster.

All Blacks se po přestávce navzdory oslabení tlačili dopředu a dokázali zápas zdramatizovat. Po hodině hry položil jedinou pětku finále Beauden Barrett a snížil na rozdíl jediného bodu. Mo'unga ovšem následnou konverzi neproměnil.

Nový Zéland měl přesto ještě jednu šanci na obrat, protože po žluté kartě pro Cheslina Kolbeho dostal možnost zahrávat trestný kop. Barrettův bratr Jordie ale neproměnil a Jihoafričané už další drama nedovolili.

Springboks vyhráli i třetí zápas ve vyřazovací části rozdílem jediného bodu a navázali na triumfy z šampionátů z let 1995, 2007 a 2019.

Jihoafričané tak ovládli polovinu z osmi turnajů, kterých se po ukončení vlády apartheidu v zemi na počátku 90. let zúčastnili.

"Hlavní věc je, že jsou tým. Už byli ve finále, někteří z nich teď hráli třetí mistrovství světa. Myslím, že zkušenosti je posunuly dál. Je to úžasná parta, všichni jsou válečníci a všichni milují svou zemi," chválil své svěřence trenér Springboks Jacques Nienaber.

V pořadí nejúspěšnějších celků se JAR, která udržela stoprocentní finálovou bilanci, osamostatnila před Novým Zélandem, který mistrovství světa vyhrál v letech 1987, 2011, 2015.

"Podívejte se, co ten sport dokázal v roce 1995. Bez toho bych tu nebyl. Předtím jsme bojovali za to, aby za Springboks hráli lidé, kteří vypadají jako já. Upřímně řečeno, v naší zemi se toho teď děje tolik. Spoustu lidí je bezmocných a jsme rozdělení, ale ukázali jsme, že naděje existuje," uvedl kapitán Siya Kolisi.

Výsledek finále mistrovství světa v ragby:

Nový Zéland – JAR 11:12 (6:12)
Pětky: 58. B. Barrett. Konverze: Mo'unga 0/1. Penalty: 17., 38. Mo'unga – 3., 13., 19., 34. Pollard. Rozhodčí: Wayne Barnes (Anglie). Hráč utkání: Pieter-Steph du Toit (JAR).

Zdroj
bbc.com, rugbyworldcup.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články