Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Straka si na trati 10 km v Dauhá možná zajistil olympijskou účast

Martin Straka si 17. místem v závodě na 10 kilometrů na mistrovství světa možná zajistil účast na olympijských hrách v Paříži. Podle vlastních propočtů českého plaveckého svazu rozhodne redukované pořadí. Mezinárodní federace musí postup ještě potvrdit. Druhý český reprezentant Matěj Kozubek skončil na šampionátu v Dauhá jednadvacátý, titul si vyplaval Maďar Kristóf Rasovszky.

MS v plavání v Dauhá
zdroj: České plavání / Facebook

Třiadvacetiletý Straka se přiblížil 13. příčce, kterou vybojoval na loňském světovém šampionátu ve Fukuoce. Od sedmého kilometru se pohyboval na hranici první desítky a ještě kilometr před cílem byl dvanáctý. Ve vyrovnaném finiši dohmátl jako sedmnáctý se ztrátou 37,60 sekundy na vítěze.

V redukovaném pořadí by to mělo znamenat kvalifikaci na OH. "Hovořili jsme se šéfem komise dálkového plavání. Mají na zveřejnění pět dnů a máme být trpěliví. Ale vychází nám, že by se Martin Straka měl mezi kvalifikované vejít," uvedl reprezentační trenér Jan Srb. Potvrzení závisí na komisi dálkového plavání federace World Aquatics.

Je nám líto, video expirovalo.
Straka by se měl výkonem na MS vlézt do kvóty pro olympiádu

Straka závod v Dauhá označil za brutální. "Byl velmi vyrovnaný a za 17. místo jsem rád, i když je to kousek horší umístění než ve Fukuoce. Ale na druhou stranu ztráta jen 37 sekund, za což jsem moc rád. Bylo to brutální. Pořád jsme se mlátili, lezli jsme po sobě a myslím si, že to bylo pravé dálkové plavání," uvedl.

Kozubek na rozdíl od Straky útočil ze zadních pozic na úrovni třetí a čtvrté desítky. Účastník OH v Tokiu se nakonec protlačil na dohled první dvacítky. Byl o 48,5 sekundy pomalejší než jeho reprezentační kolega.

Maďar Rasovszky vyhrál o více než dvě sekundy před Francouzem Marcem-Antoinem Olivierem a získal druhý světový titul v kariéře. V roce 2019 byl šampionem v závodě na pět kilometrů. Bronz vybojoval Brit Hector Pardoe.

Mistrovství světa v plaveckých sportech v Dauhá:

Dálkové plavání:
Muži – 10 km: 1. Rasovszky (Maď.) 1:48,21,2, 2. Olivier (Fr.) -2,4, 3. Pardoe (Brit.) -8,0, ...17. Straka -37,6, 21. Kozubek (oba ČR) -1:26,1.

Synchronizované plavání:
12:00 kombinace – finále, 18:00 technický program smíšené dvojice – finále.

Skoky do vody:
13:30 3 m prkno synchro muži – finále.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články