Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Seemanová byla na MS desátá na 100 metrů motýlek, Gracík se blýskl českým rekordem

Nejlepší česká plavkyně loňského roku Barbora Seemanová na úvod mistrovství světa v Dauhá obsadila desáté místo na 100 metrů motýlek, což je její doplňková disciplína. Devatenáctiletý Daniel Gracík se v závodě na 50 metrů motýlek v Dauhá překonal český rekord. Výkon 23,45 sekundy ho zařadil na třináctou pozici. O první světový rekord šampionátu se postaral Číňan Pchan Čan-le, který zazářil na prvním úseku štafety na 4x100 metrů volný způsob.

Je nám líto, video expirovalo.
Gracík překonal na MS český rekord na motýlkářské padesátce

Seemanová, která sbírá největší úspěchy na 200 metrů volný způsob, ve srovnání s dopolední rozplavbou zrychlila o devět setin. "Pocitově se mi jelo lépe než ráno, vyšla mi obrátka i dohmat," uvedla. Ve svém semifinálovém výkonu ale viděla i rezervy. "Asi to bylo až moc bojovné, ztratila jsem takovou tu lehkost," doplnila třiadvacetiletá reprezentantka.

Její hlavní disciplína ji čeká od úterý. Vystoupení na stovce motýlek může mistryni Evropy z roku 2021 dát orientační představu, v jaké formě na šampionát přijela. "Spíš jde o pocity. Musím říct, že jsem nevytuhla až tolik, měla jsem ve druhé padesátce dost sil, cítila jsem se fakt silně. Kraul je o něčem jiném, je to jiný styl, ale určitě dnešek člověku něco řekne," přemítala Seemanová.

Gracík si hned na úvod šampionátu v Dauhá spravil chuť z nevydařeného loňského MS ve Fukuoce, kde při seniorské premiéře v dlouhém bazénu obsadil na 50 metrů motýlek 43. příčku. Tentokrát si o setinu vylepšil osobní rekord z roku 2022 a byl o třicet příček výše.

"Kdyby mi někdo řekl dejme tomu před rokem, že budu třináctý na mistrovství světa mezi dospělými, tak bych tomu asi úplně nevěřil. Určitě bych řekl, že z tohoto hlediska spokojenost," konstatoval.

První světové tituly se rozdělovaly na kraulařské čtyřstovce. Získali je Korejec Kim U-min a Novozélanďanka Erika Fairweatherová. O rekordní zápis se pak ve štafetě postaral Pchan Čan-le, jenž první úsek prolétl za 46,80 sekundy. To bylo o šest setin rychleji, než plaval Rumun David Popovici při rekordní kraulařské stovce na předloňském mistrovství Evropy v Římě. V plavání se výkony z úvodního úseku štafet mohou zapsat jako světové rekordy, takže se devatenáctiletý Pchan Čan-le dostal do čela historických tabulek. Získal za to odměnu 30.000 dolarů (asi 701.000 korun).

Navíc mu pak pověsili na krk zlatou medaili, protože jeho tři kolegové vedení udrželi. Čína zvítězila o sekundu před štafetou Itálie. Třetí skončilo kvarteto Spojených států amerických.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články