Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Operovali jí srdce, pak téměř oslepla. Šok vystřídala radost, motivaci mám stále větší, přiznává Horská

Česká výprava dosáhla na mistrovství Evropy v krátkém bazénu v rumunském Otopeni vedle dvou medailí Kristýny Horské a Barbory Seemanové na dalších osm individuálních finálových umístění. Mezi nejlepších osm se prosadilo sedm z devíti českých reprezentantů. Horská se Seemanovou v rozhovoru pro Sportovní zprávy ČT sport vysvětují svůj pohled na to, v čem jsou pro ně vybojované cenné kovy zásadní.

Je nám líto, video expirovalo.
Kristýna Horská a Barbora Seemanová o ME v plavání

Kristýna Horská si prošla těžkým obdobím. Loni podstoupila operaci srdce, letos v létě se jí zhoršily dlouhodobé potíže s očima natolik, že prakticky neviděla na jedno oko.

"Bylo to pro mě celkově těžké, byla jsem z toho docela v šoku, srovnávala jsem se s tím. Ale pak jsem si uvědomila, že ten sport strašně miluju a mám pořád co ukázat. Rozhodla jsem se, že budu pokračovat a jsem za to ráda, motivaci mám pořád větší," přiznala v rozhovoru pro Českou televizi, který se Seemanovou absolvovala ihned po příletu do České republiky. "Vstávaly jsme ve tři čtvrtě na pět," usmály se.

Místo účasti na mistrovství světa v dlouhém bazénu musela odpočívat a na tiskovce před odletem do Rumunska se svěřila, že se obávala konce kariéry.

"Teď už je vše v pořádku. Až do léta jsem trénovala vedle prsou i polohovku, ale rozhodli jsme se, že se budeme soustředit jen na jednu disciplínu. Pomohlo mi to, protože jsem najednou nebyla na dvou místech, a jsem strašně ráda, že jsme tenhle krok udělali," doplnila Horská.

Je nám líto, video expirovalo.
Horská získala první velkou medaili

V Otopeni ale zaplavala životní závod na 200 metrů prsa, ve kterém vybojovala bronz v českém rekordu. Chvíli ale nevěděla, co se vlastně v cíli děje.

"Jak nosím brýle, nenosím čočky, protože mi překážejí, špatně se mi s tím kouká. Doplavala jsem, a ta výsledková tabule pro mě byla moc daleko. Furt jsem nevěděla, co to znamená, zda je to český rekord nebo i medaile. Najednou jsem se otočila, byl najednou záběr a došlo mi, že jsem třetí," usmála se Horská.

Barbora Seemanová byla favoritkou šampionátu a zisk stříbra na 200 metrů volný způsob ji prý i trochu štval. I proto že už potřetí během roku zaplavala na této trati na setinu stejný čas minuta, 52 sekund a šedesát šest setin.

"Doufala jsem, že překonám svůj osobní rekord a český rekord. Ty dvoustovky je těžké jet, když člověk jede na medaili. Když vedle sebe nikoho nemám, jedu si svůj závod, mohu si tu soustředěnost dát jen té technice, tomu záběru," řekla Seemanová.

Tento závod byl pro ni trochu boj s hlavou. "Všechny holky čekaly na to, až začnu upadat, a pro ně přijde chvíle, kdy mě budou moct přeplavat. Byl to trochu boj o medaili než boj o čas," uvedla.

Teď je čeká mistrovství republiky a pak i světový šampionát. "Má příprava od září až do přšítího týdne probíhala tak, abychom se přizpůsobili a střídali jsme krátký a dlouhý bazén. Ani po domácím mistrovství nemáme volno, jen tři vánoční dny, kdy si užiju cukroví, ale pak se vracíme do tréninku," vysvětluje Seemanová.

"My taky trénujeme na obou bazénech, takže mi to pak nepřijde tak složité přehodit se na dlouhý bazén," dodala Horská.

Povedený debut na vrcholné seniorské akci završil v Rumunsku juniorský mistr světa, osmnáctiletý Miroslav Knedla, sedmým místem v polohovém závodě na 100 metrů a překonáním českého rekordu, což se povedlo i smíšené štafetě na 4x50 metrů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články