Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Badmintonisty čeká poprvé účast na prestižním Thomas Cupu

Čeští badmintonisté mají již prakticky jistou účast na olympijských hrách. Muže navíc čeká od 28. dubna také premiérová účast na Thomas Cupu, tedy mistrovství světa týmů. V čínském Čcheng-tu budou hrát ve skupině B s Japonskem, Tchaj-wanem a Německem. 

Adam Mendrek s Ondřejem Králem slaví vítězství
zdroj: Český badminton

"Je to velký milník pro celý český badmintonový svaz. Jedná se o historické výsledky. Kvalifikace na mistrovství světa družstev mužů tu nikdy nebyla a stejně tak i účast čtyř hráčů na jedněch olympijských hrách. Dosud byla největší účast maximálně dvou hráčů," řekl předseda svazu Petr Martinec. "Věřím, že tyto úspěchy přinesou větší popularitu našeho sportu, přitáhnou nové zájemce a badminton se stane fenoménem," doplnil.

Účast v Paříži mají na dosah singlisté Jan Louda, Tereza Švábíková a deblisté Adam Mendrek s Ondřejem Králem. Z českých hráčů naposledy startovali pod pěti kruhy Petr Koukal a Kristína Gavnholt před osmi lety v Riu. Kvalifikační žebříček se uzavře 30. dubna.

Je nám líto, video expirovalo.
Badmintonisté budou na OH v Paříži zastoupeni ve čtyřech

V ten moment budou muži pod vedením trenéra Oscara Martinéze bojovat v Čcheng-tu na Thomas Cupu, do dějiště odletí ve středu. Mistrovství světa týmů se hraje od roku 1949 a vysílá se do 60 zemí. Účastní se ho 16 národů a potenciálně ho sleduje až 500 milionů lidí. Češi se na něj dostali po letošním vystoupení na mistrovství Evropy a pozdějším odřeknutí Francie a Nizozemska.

Ve čtyřčlenné skupině B se utkají s Japonskem, Tchaj-wanem a Německem. "Je to trochu turnaj za odměnu. Musíme zůstat nohama na zemi. Už jen to, že tam jedeme a budeme mezi šestnácti nejlepšími na světě, je pro nás obrovská pocta. Tento turnaj si zahrajeme poprvé a troufnu si říct, že na dlouhou dobu naposledy. Bude to pro nás výjimečné," uvedl Louda.

Vedle české singlové jedničky Loudy bude v týmu také Mendrek, Ondřej Král, Jiří Král, Dominik Kopřiva a Tomáš Švejda. "Na takové akce samozřejmě patříme k outsiderům celého turnaje i naší skupiny. Největší šanci máme proti Německu. Každý z nás musí podat výkon na hranici svých možností, aby bylo možné pomýšlet na úspěch," podotkl Mendrek.

Zápasy se hrají systémem tří singlů a dvou deblů. Češi začnou 28. dubna proti Japonsku, o den později vyzvou Tchaj-wan a 1. května se utkají s Německem. Dalšími účastníky jsou domácí Čína, Indie, Alžírsko, Malajsie, Jižní Korea, Kanada, Dánsko, Anglie, Austrálie, Indonésie, Thajsko a Hongkong. Ze čtyřčlenných skupin postoupí do čtvrtfinále vždy dva nejlepší.

"Los je v kontextu všech zúčastněných týmů vlastně celkem přívětivý. Je tam Německo, které jsme měli ve skupině už na evropském šampionátu a prohru jim budeme chtít oplatit. Japonsko a Tchaj-wan jsou týmy, se kterými můžeme odehrát kvalitní zápasy. Budeme bojovat, pokusíme se o dílčí úspěchy a pro všechny to bude úžasná zkušenost, ze které zejména mladší hráči mohou mnohé těžit," dodal trenér Martinéz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články