Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Badmintonisté budou v Paříži ve čtyřech. Na OH pojedou Louda, Švábíková, Mendrek a Král

Český badminton bude mít na olympijských hrách čtyřnásobnou účast. V závěru kvalifikace jsou na postupových příčkách Jan Louda, Tereza Švábíková a Adam Mendrek s Ondřejem Králem. 

Je nám líto, video expirovalo.
Badmintonisté budou na OH v Paříži zastoupeni ve čtyřech

Všichni čtyři reprezentanti se drží v kvalifikačním pořadí na postupových příčkách, a přestože se žebříček oficiálně uzavře 30. dubna, do té doby se již žádný významnější turnaj ve světě nehraje. Více českých reprezentantů se na jednu olympiádu dosud nekvalifikovalo. Naposledy pod pěti kruhy startovali Petr Koukal a Kristína Gavnholt před osmi lety v Riu.

"Píšeme historii českého badmintonu, naplňuji svůj životní sen. Společně s Ondrou jsme to zvládli jako první český pár a je to něco neskutečného," řekl Mendrek. "Nikoho by to nenapadlo ani před půl rokem, že budeme mít vůbec šanci. Odehrálo se hodně moc náhod, všechny jsme je využili. S čistým svědomím mohu říct, že jsme ten job zvládli," doplnil.

O setrvání Mendreka s Králem na postupových příčkách rozhodly výsledky panamerického šampionátu, kde je ještě ohrožovali Brazilci Fabricio Farias a Davi Silva či Mexičané Job Castillo a Luis Montoya Navarro. Ti však potřebný výsledek neuhráli. Mendrek s Králem se během kvalifikace blýskli například postupem do čtvrtfinále říjnového Arctic Open.

Česká singlová jednička Louda má postup jistý. V žebříčku drží 25. místo a do Paříže zamíří nejlepších 38 hráčů. Postupovou příčku udržel i přes absenci na mistrovství Evropy v Saarbrückenu, které vynechal kvůli zranění zad.

Třiadvacetiletá Švábíková figuruje v žebříčku na 31. místě. Udržela ho i díky postupu do osmifinále na ME, kde vyřadila ve druhém kole jednu z konkurentek Ukrajinku Polinu Buhrovovou. Její další soupeřky výraznější výsledky nezískaly.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články