Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Rozdvojený Air Race. Já jsem zvolil saúdsko-rakouskou variantu, říká Kopfstein

Dva účastníci bývalého šampionátu Red Bull Air Race se chystají na restart letecké formule 1. Ovšem Martin Šonka, bývalý mistr světa v téhle akrobatické disciplíně, i Petr Kopfstein počítají každý s jinou variantou. "Piloti se rozdělili na dvě skupiny a doplnili je v obou případech piloti z nižší challenger třídy. Martin se rozhodl jít první cestou, já tou druhou," popsal situaci Kopfstein.

"Jedna skupina je londýnsko-čínská, ta chystá World Champions Air Race, a druhá saúdsko-rakouská, která připravuje Saudi Air Race. Této skupině věřím hodně, její plány mi přijdou velmi reálné a plánujeme už příští sezonu," vysvětluje úspěšný letecký akrobat, podle čeho se rozhodoval.

"První, zatím spíš ukázkový závod, máme naplánován na druhý týden v prosinci v Saúdské Arábii a pak dalších deset závodů formou dvojvíkendů na pěti místech v této oblasti příští rok," popisuje Kopfstein, který by měl proto po prosincovém závodě v Rabighu nechat letadlo na místě před dalším pokračováním série.

Malého zájmu o velké sportovní akce tamních obyvatel se český pilot nebojí. "Motorsport v této lokalitě nabírá na oblibě, což dokládají množící se motoristické akce v oblasti, a jako důležitá se jeví také televizní práva, jako to bylo v minulém šampionátu," vrací se k působení v Red Bull Air Race, které ukončil odchod hlavního sponzora.

Nyní věří síle dalšího silného sponzora. "Stojí za tím Aramco, velká firma, která sponzoruje formuli 1 i Rallye Dakar, a organizátoři chtějí do té oblasti přivést zajímavé závody, sportovní akce a tím pozvednout i turistický ruch," vysvětluje reprezentant v letecké akrobacii.

Přiznává, že i druhá skupina pořadatelů s ním byla v kontaktu, ale on si přece jen vybral cestu, kterou považuje za realističtější. "Vše ukáže čas, pevně věřím, že budeme brzy závodit mezi pylony, ale může se stát i opak, na obě varianty jsem připraven," říká s nadhledem.

Ovšem přípravy jsou v plném proudu. "Chceme tomu věřit a dáme do toho všechno, s mechaniky připravujeme letadlo, ladíme každý detail. Řešíme letenky, skladbu týmu, licence a další věci," popisuje současný stav.

Víra v pokračování slavné série u všech bývalých účastníků byla a zůstává silná. "Nikdo z pilotů letadlo neprodal a všichni věří v návrat,“ říká jasně a věří, že si v prosinci zazávodí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články