Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Air Race se vrací v nové podobě, Šonka i Kopfstein se už chystají

Letecká formule jedna je zpět. Akrobatičtí piloti se chystají na návrat letecké rallye, která před čtyřmi lety z ekonomických důvodů skončila. V novém formátu s názvem Air Race X se v říjnu utká osm špičkových pilotů z šesti zemí, Česko budou zastupovat mistr světa z roku 2018 Martin Šonka a Petr Kopfstein. Oba o tom informovali v tiskových zprávách.

Petr Kopfstein při závodě v Budapešti
zdroj: Reuters autor: Laszlo Balogh

Nový seriál propojí skutečné létání s prvky virtuální reality. "Budeme závodit v reálném prostředí, jen každý z pilotů ve své zemi, na svých letištích. Trať ovšem bude pro všechny identická," vysvětlil Kopfstein. Virtuální závodní trať vychází z tvaru oblasti Šibuja v Tokiu, zahrnuje létání kolem budov, v ulicích či přes tamní věhlasnou křižovatku.

Na trati podle českého pilota nebudou nafouknuté pylony jako v minulosti při Red Bull Air Race, ale pouze zvýrazněná místa na zemi. "Vybaveni budeme záznamovou telemetrickou jednotkou, která umožňuje měření polohy s přesností na tři centimetry a rychlosti na tisícinu sekundy," dodal Kopfstein.

Výsledky se ovšem piloti dozvědí až spolu s diváky 15. října v Japonsku. "Fanoušci budou moci sledovat závod na oficiálním webu airracex.com," řekl Kopfstein. Pořadatelé po letošní premiéře plánují v roce 2024 další čtyři závody a cílem má být reálný závod v roce 2025.

"Jsem moc rád, že se konečně něco reálně děje a že si ve svém speciálu zase zazávodím. I když jinak, než jsem byl já i fanoušci zvyklí. Jde o nový koncept, pro spoustu fanoušků může být velice atraktivní. Věřím, že je to zaujme, koncept se chytí a bude se dál rozvíjet," řekl Šonka.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články