Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

SESTŘIH: Národní tým do 18 let promrhal nadějný náskok, Švédy udolal až po nájezdech

Česká osmnáctka se na světovém šampionátu oklepala z debaklu s Kanadou (0:6) a na turnaji má druhé vítězství po triumfu nad Švédskem 3:2 po samostatných nájezdech. V závěrečném vystoupení v základní skupině narazí svěřenci trenéra Davida Čermáka na Kazachstán, přímý přenos utkání sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v pondělí od 14:00.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko "18" – Česko "18"

Mladí Češi po ztraceném vedení 2:0 už v nájezdech dominovali a v prvních třech sériích z pěti se prosadili všichni zástupci – do černého zamířili Petr Sikora, Adam Titlbach i Adam Benák. Jakuba Milotu překonal ze Švédů jen Linus Eriksson.

"Chtěli jsme je poprvé v této sezoně porazit a to se nám povedlo. Říkali jsme klukům, že teď je nejlepší doba na to jim to vrátit. Zítra to musíme potvrdit s Kazachstánem a pak bychom šli do čtvrtfinále z druhého místa, což by pro nás byla dobrá výchozí pozice," řekl Čermák.

Čeští mladíci však mohli brát místo dvou bodů i plný tříbodový zisk, jenže po snížení soupeře nepřidali tolik nutnou pojistku. V nadějných pozicích selhal Benák, jenž neproměnil trestné střílení, i Titlbach, který v další pozici tváří v tvář nepřekonal Loveho Härenstama.

Náskok českého týmu se udál v rozmezí sedmi minut mezi 26. a 33. minutou, kdy se trefil Sikora v přesilové hře, jenž z úhlu vymetl horní růžek švédské branky, a z protiútoku při přečíslení dvou na jednoho také Adam Jecho přesnou ránou švihem.

Švédský tlak na cestě za vyrovnáním zdárně krotil ve druhé třetině jistými zákroky brankář Milota, který nestačil jen na akci Valtera Lindberga se zakončujícím Victorem Eklundem ze 40. minuty. Přesto v závěru nezabránil srovnání na 2:2, kdy poslal zápas do prodloužení po využité početní výhodě v 54. minutě Eriksson, úspěšný střelec z nájezdů.

"Švédové byli asi prvních deset minut výrazně lepší. Měli jsme špatný vstup do zápasu, nestíhali jsme bruslit. Až od nějaké desáté minuty se to začalo lepšit. Pak jsme to ve třetí třetině měli rozhodnout, jeli jsme několik samostatných nájezdů. Zápas nemusel ani jít do prodloužení," uvedl Čermák.

Proti nováčkovi Kazachstánu, který dosud ve dvou zápasech nebodoval, neočekává nic snadného. "Viděli jsme, že se jejich zápasy zlomily až v závěru. Měli jsme těžký zápas, Kazaši měli volno, takže to určitě nebude jednoduché," dodal kouč.

Mistrovství světa hokejistů do 18 let ve Vantaa (Finsko):

Česko – Švédsko 3:2 po sam. nájezdech (0:0, 2:1, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 26. Sikora (Curran), 33. Jecho (Titlbach), rozhodující sam. nájezd Titlbach – 40. Eklund (Lindberg, Eriksson), 54. Eriksson (Zetterberg, Wallenius). Rozhodčí: Burzminski (Kan.), Druseiks (Lot.) – Bedard (Kan.), Mäkinen (Fin.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. Diváci: 904.

Sestava ČR: Milota – Fibigr, Zielinski, Mrtka, T. Galvas, Hlinský, A. Král, Švec – Jecho, Benák, Titlbach – Kubiesa, Sikora, O. Kos – Drančák, Curran, Daníček – Poletín, Heš, Vaculík – Lisner. Trenér: Čermák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články