Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

SESTŘIH: Češi na úvod turnaje udolali Finy až po nájezdech, rozhodli Kaše s Červenkou

Náročný, ale vítězný vstup do domácího turnaje. Češi na úvod světového šampionátu přetlačili Finy 1:0 po samostatných nájezdech, které rozhodli Ondřej Kaše s Romanem Červenkou. Přímý přenos dalšího utkání Norsko – Česko sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v sobotu od 19:40.

Po bezbrankovém utkání, ve kterém dominovali oba brankáři, musely rozhodnout nájezdy. V první sérii se Kaše z bekhendového blafáku nemýlil, a protože Lukáš Dostál pochytal všechny čtyři pokusy Finů, ukončil dovednostní disciplínu následně Roman Červenka, jenž pokořil Harriho Säteriho střelou na lapačku.

"Určitě by bylo lepší, kdybychom vyhráli v základní hrací době. 'Dosty' (Dostál) nás podržel, my jsme dali góla naštěstí, na nájezdy to vyšlo," hodnotil Kaše, střelec vítězného gólu. "Věděl jsem celou dobu, co pojedu. Myslím si, že bod navíc jsme si zasloužili," řekl k úspěšnému blafáku. Kaše si pochvaloval také atmosféru v pražské aréně, kam dorazilo 17 413 diváků. "Užili jsme si to, bylo to fakt super," dodal.

Češi se sice v základní hrací době jednou radovali, ale branka Ondřeje Paláta z 39. minuty byla odvolána po úspěšné trenérské výzvě Finů. Rozhodčí po zhlédnutí videozáznamu usoudili, že došlo k nedovolenému bránění gólmana Harriho Säteriho po kontaktu s Davidem Tomáškem.

Novopečený otec Dominik Kubalík nakonec nenapodobil bývalého reprezentanta Jakuba Voráčka, jenž na světovém šampionátu v roce 2019 po návratu z porodnice dvakrát skóroval a přidal dvě asistence při výhře nad Lotyšskem. V prodloužení přitom mohl rozhodnout.

V úvodním utkání českého týmu na domácím šampionátu se hrál podobný duel jako počátkem května na Českých hrách v Brně. Finové předváděli jejich typickou trpělivou hru s obranou středního pásma bez výraznější aktivity směrem do ofenzivy. V první třetině hráči Suomi zaměstnali Dostála jen jednou střelou na bránu, další dva pokusy z delší vzdálenosti mířily mimo tyče.

Tempo hry opět diktovali domácí reprezentanti. Jenže obránce Tomáš Kundrátek po objetí brány minul, kličkovaná Davida Tomáška s bekhendovým zakončením se neujala a gólem neskončila ani rána Libora Hájka, kterou Säteri vytěsnil v posledních sekundách první části. Diváky v zaplněné aréně ještě pobavil Radko Gudas, jenž zboural v poslední sekundě Mikaela Granlunda i s Tomáškem.

Také prostřední část hry probíhala v podobném duchu. Úvodní tlak českého týmu vyvrcholil šancí Daniela Voženílka, jenž se protáhl přes finského obránce až před Säteriho, ale přestřelil. Ani v první přesilové hře se Rulíkovu souboru nevedlo, v jediném výrazném zakončení se ocitl Ondřej Kaše, ale Säteriho nezaskočil. V další projížďce v útočném pásmu zase Tomášek nastřelil Säteriho masku. Na druhé straně byl v nejnebezpečnější pozici Arttu Hyry, který ale v přečíslení tři na dva selhal.

Po odvolání Palátovy branky mohl skóre otevřít finský kapitán Mikael Granlund, ale v přesilové hře po faulu Radka Gudase napálil spojnici tyčí Dostálovy branky. Šest minut před koncem se ještě prodral do dobré pozice Juha Jääskä, toho ale český gólman vychytal lapačkou. Rozhodnout mohl v závěru základní hrací doby David Kämpf, ale Säteriho nepřekonal.

V prodloužení nejvíc zahrozil Granlund v doznívající přesilovce a po něm ještě Mikko Lehtonen, Dostál se však vyznamenal stejně jako u šance Jereho Innaly. Z českého týmu mohl zápas ukončit dvakrát Tomášek a jednou Kubalík s Kämpfem, ale nikdo se neprosadil.

Mistrovství světa v hokeji – skupina A:

Česko – Finsko 1:0 sam. nájezdech

Rozhodující sam. nájezd O. Kaše. Proměněné nájezdy: O. Kaše, Červenka (oba ČR). Neproměněné nájezdy: Krejčík, Palát – Kaski, Mikael Granlund, Puljujärvi, O. Kapanen. Rozhodčí: Ansons (Lot.), M. Holm (Švéd.) – Briganti (USA), Durmis (SR). Vyloučení: 4:3. Diváci: 17 413.

Česko: Dostál – Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček – O. Kaše, L. Sedlák, Červenka – D. Kubalík, Tomášek, Palát – M. Stránský, Kämpf, D. Voženílek – Flek, Kondelík, O. Beránek. Trenér: Rulík.

Finsko: Säteri – M. Lehtonen, O. Määttä, Kaski, Rissanen, Saarijärvi, Riikola, Jesper Mattila, Vittasmäki – V. Puustinen, Mikael Granlund, Jääskä – Puljujärvi, O. Kapanen, Innala – Jormakka, Hyry, P. Puistola – Pakarinen, Björninen, Mäenalanen. Trenér: J. Jalonen.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články