Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
AZ-kvíz tentokrát s Fortunou

Udělal jsem krok dopředu, hodnotil Zadina odchod z Detroitu do San Jose

Rozhodnutí, které loni udělal pro restart kariéry v NHL, tedy stěhování z Detroitu do San Jose, si Filip Zadina pochvaluje. Čtyřiadvacetiletá čtyřka draftu z roku 2018 se s Red Wings dohodla na předčasném konci smlouvy a upsala se na rok Sharks. V novém působišti byl vděčný za prostor, který dostal. Teď se soustředí na boj o mistrovství světa v Praze, který pro něj začíná Českými hrami v Brně. Přímý přenos utkání Česko – Finsko sledujte od 17:30 na ČT sport a ČT sport Plus.

Filip Zadina
zdroj: Reuters / USA TODAY Sports autor: Darren Yamashita

"Pořád si stojím za tím, že jsem udělal dobrý krok. Hráči, s kterými bych bojoval o místo v Detroitu, hráli víceméně celou sezonu na farmě," řekl Zadina. "Cítil jsem se fajn po sezoně. S těmi všemi okolnostmi, s kterými jsem dostal šanci, si myslím, že jsem udělal krok dopředu a hodnotím to pozitivně," dodal.

Za San Jose odehrál 72 zápasů a připsal si 23 bodů za 13 branek a 10 asistencí. O bod zaostal za svým maximem z ročníku 2021/22, na které dosáhl v 74 duelech, ale v počtu gólů překonal tehdejších deset tref. Minulá sezona však donutila Zadinu k zásadnímu rozhodnutí. Dostal se do sestavy jen ve třiceti duelech, v nichž měl bilanci sedmi bodů (3+4).

V San Jose trávil na ledě v průměru 13 minut a 20 sekund na zápas, méně měl za šest sezon v NHL jen v té minulé (13:05). Ale byl spokojený. "Za ten čas na ledě jsem z toho vymáčknul nejvíc, co jsem mohl," ujistil Zadina.

Faktor Hertl

Do San Jose jej lákal loni i Tomáš Hertl, s nímž se však musel 8. března rozloučit. Třicetiletý centr po jedenácti sezonách Sharks opustil a zamířil od Vegas. "Samozřejmě to bylo smutné, ale asi ten čas pro něj už byl, zkusit to někde jinde a zahrát si o pohár. Nemyslím si, že bychom v blízké budoucnosti měli být nějací kandidáti na finále nebo něco takového. Určitě to bude trvat nějakou chvíli," upozornil.

Hertl je podle něj v nejlepších letech, aby zkusil jiný klub. "Každý ze San Jose mu to samozřejmě přeje, aby se dostali co nejdál a zahrál si o Stanleyův pohár," podotkl Zadina. V případě, že by Vegas nedokázalo otočit sérii prvního kola s Dallasem ze stavu 2:3, mohli by se opět potkat na šampionátu v Praze. "Já doufám, že ne. Že budou hrát co nejdéle, kvůli tomu tam Tomáš taky šel."

Zadina se uchází o druhé mistrovství světa. V roce 2021 se představil v Rize, kde si připsal v osmi zápasech čtyři body (2+2). "Určitě je motivace už jen to, že to je v Praze. Ale ta je vždycky, když je možnost hrát za národní tým, ať je to kdekoliv. Těším se." 

Na minulý šampionát v Praze v roce 2015 se byl podívat jako teenager. "Určitě si myslím, že jsem byl aspoň na jednom zápase. Teď si nepamatuju proti komu. Možná Česko – Kanada, něco takového," dodal Zadina.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články