Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

SESTŘIH: Rychlovský v Linci dvakrát udeřil a pomohl Čechům porazit Rakušany i podruhé

Čtvrté utkání v závěrečné přípravě na květnové mistrovství světa, čtvrté vítězství. Hokejová reprezentace se ovšem v Linci až do záverečných sekund strachovala o udržení stoprocentní bilance a vyhrála těsně 3:2. Dvěma brankami se blýskl Jakub Rychlovský. Svěřenci Radima Rulíka i díky němu navázali na čtvrteční skalp stejného soupeře z Českých Budějovic.

Jakub Rychlovský v souboji před brankou Rakouska
zdroj: ČTK autor: Pancer Václav

Brankář Dominik Frodl, který se po dvou zápasech vrátil do zahajovací sestavy, inkasoval jako první, když ho ve 14. minutě překonal Nico Feldner. Ještě do první přestávky však vyrovnal obránce Daniel Gazda. Ve druhé části nejprve Rychlovský využil přesilovku a před polovinou utkání zvýšil na 3:1, v 58. minutě už jen zkorigoval Leon Wallner.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Rakousko – Česko

Další kemp čeká český národní tým příští týden na Slovensku. V úterý se mužstvo sejde v Bratislavě. V pátek 26. dubna se Češi v Trenčíně a o den později v Bratislavě utkají s domácím výběrem. Poté od čtvrtka 2. do pátku 5. května na turnaji Euro Hockey Tour v Brně nastoupí postupně proti Finsku, Švédsku a Švýcarsku.

Dominance, ale drama v závěru

Úvodní třetina byla festivalem zahozených šancí v podání favorizovaných hostů, kteří v prvním souboji zvítězili v Českých Budějovicích s přehledem 5:1. Hned v úvodních sekundách nevyzrál na gólmana Madlenera Flek. Následovaly další příležitosti, ale aktivitu Čechů pak přibrzdil Lencův faul. Při početní výhodě domácích se zahřál i Frodl, stav se však nezměnil.

Již v plném počtu měl v 8. minutě obrovskou šanci Filippi, jenže Madlenera překonat nedokázal. Ve 14. minutě ujel Rakušanům Kondelík, ani on ale bezbrankovým stavem nepohnul. Domácí vzápětí trestali, když Feldner využil Frodlova zakrytého výhledu a tečovanou střelou poslal rakouský tým do vedení.

Šanci na vyrovnání nevyužil aktivní Kondelík, pak ovšem zakončil rychlou souhru ranou zpoza kruhu Gazda a bylo to 1:1. Obrat mohl ještě do pauzy dokonat Michal Kovařčík, blafákem ale Madlenera nezaskočil.

"Dostali jsme takový nešťastný gól, což se může stát, ale nebylo to ono po herní stránce. Měli jsme hodně ztrát v útočném pásmu a přechod útočné modré čáry nebyl vůbec tak, jak bychom si představovali. Tam jsme nechávali hodně puků," uvedl trenér Rulík.

Druhou dvacetiminutovku vyhrál český tým na střely mezi tyče 15:4 a svou převahu promítl i do skóre. Ve 24. minutě se jako první z domácího celku provinil proti pravidlům Wolf a Češi přesilovku využili. Šustr našel zapomenutého Rychlovského, který rychlým manévrem překonal Madlenera.

"Věděli jsme, že Rakušáci se takhle ve vlastním oslabení vytahují. A Andy (Šustr) toho skvěle využil. My jsme se na sebe stihli rychle podívat a v tu chvíli jsem věděl, že mi to tam asi přilétne. Věděl jsem, že jsem blízko brankáře, tak jsem zkusil ještě něco vymyslet. A vyšlo to," pochvaloval si Rychlovský.

Zvýšit mohl Kodýtek, ale podařilo se to znovu až Rychlovskému, jemuž nabil před polovinou zápasu na kruh Kubík. Po chvilce následovalo další provinění Wolfa, tentokrát však odseděl celé dvě minuty ze svého trestu.

Při oslabení na začátku třetího dějství pozlobil Rakušany Červenka, Madlener nicméně jeho pokus vytěsnil betonem. Snížit mohl Wolf, jenže minul. V 51. minutě nezamířil přesně z dobré pozice ani Michal Kovařčík. Když už se zdálo, že utkání směřuje k poklidnému závěru, předvedl parádní zakončení z otočky před Frodlovým brankovištěm Wallner a snížil. Následná power-play ale Rakušanům nevyšla.

"Když dali kontaktní gól, poslalo je to trošku na koně, ale závěr už jsme docela dobře zvládli a dovedli to do vítězného konce," dodal Michal Kovařčík.

Rakousko – Česko 2:3 (1:1, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 14. Feldner (Maxa), 58. Wallner (Bretschneider, Bär) – 18. Gazda (M. Kovařčík, Rychlovský), 25. Rychlovský (Šustr, M. Kovařčík), 30. Rychlovský (Kubík, Ščotka). Rozhodčí: Nikolic, Smetana – Puff, Sparer (všichni Rak.). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Diváci: 3400.

Rakousko: Madlener – Wolf, Schnetzer, Zündel, Heinrich, Brunner, Wimmer, Kernberger, Söllinger – Feldner, Maxa, Romig – Peeters, Scherzer, Zwerger – Neubauer, Kainz, Böhm – Wallner, Bretschneider, Bär. Trenér: Bader.
Česko: Frodl – Zábranský, Mašín, Pyrochta, J. Galvas, Šustr, Sirota, Gazda, Ščotka – Flek, Filippi, Lenc – M. Stránský, M. Špaček, Červenka – Kubík, M. Kovařčík, Rychlovský – Černoch, Kondelík, Kodýtek. Trenér: Rulík.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články