Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Vyrovnaná partie proti favoritovi s bodovou odměnou. Junioři podlehli Američanům až po nájezdech

Tak tohle se nečekalo. Čeští junioři se na mistrovství světa do dvaceti let nezalekli amerického favorita a s hlavním kandidátem na titul prohráli 3:4 až po samostatných nájezdech. O vítězství výběru USA rozhodl Isaac Howard. Svěřenci trenéra Patrika Augusty si zajistili postup do čtvrtfinále a v posledním utkání základní skupiny se střetnou se Švýcary, přímý přenos utkání sledujte na ČT sport a ČT sport Plus v neděli od 17:00.

"Jsem hlavně rád, že jsme výkon zase trochu posunuli, že to nebylo jen takové šplouchnutí do vody proti Norům. Ve druhé třetině jsme měli i pasáže, kdy jsme je chvílemi přehrávali. Myslím, že jsme začali hodně zakřiknutě. Jestli to bylo respektem k soupeři… Samozřejmě známe jeho sílu, ale hráči si pak dokázali, že s nimi mohou hrát. Myslím si, že to bylo slušné utkání, i když jsme ho prohráli, což nás netěší," hodnotil Augusta.

Češi mohli dokonce vyhrát, když se v dovednostní soutěži trefil jako první Jiří Kulich až ve třetí sérii. Jenže v pátém kole vyrovnal Gabe Perreault a šlo se do náhlé smrti. Kulich ani Eduard Šalé se neprosadili, naopak na druhé straně prostřelil Michaela Hrabala Howard, jenž také otevřel skóre v základní hrací době.

Juniorský národní tým byl blízko výhře i za tři body, neboť po srovnání Jakuba Štancla na 1:1 šli proti favoritovi dvakrát do vedení. Nejprve upravil na 2:1 Adam Bareš a na 3:2 zase Robin Sapoušek. Američané však vždy našli odpověď, když se trefili William Smith a Ryan Chesley. Zámořští hráči tak navázali na výhru nad Švýcarskem 11:3 o den dříve, Češi měli volno.

Úbytek amerických sil se začal projevovat zhruba od Štanclova vyrovnání v 16. minutě. První třetina byla prakticky v režii Spojených států a reprezentanti měli s dobrým pohybem soupeře problémy. Hrabal ale v brance odolával a neinkasoval ani v úvodních dvou přesilových hrách USA.

Češi navíc od druhé části přidali a odměnou byl Barešův vedoucí gól po pohotové střele z předbrankového prostoru do šibenice. Tím se však spustila gólová přestřelka a po dvou třetinách byl stav 3:3. Hra se v závěru postupně zklidnila a žádný z týmů nechtěl udělat výraznou chybu, která by mohla znamenat rozhodnutí.

V prodloužení měl dobrou příležitost Kulich, ale brankář Jacob Fowler jeho ránu vytěsnil. Češi předtím ubránili další vyloučení a hru tří proti čtyřem přežili. V nájezdech pak mohl rozhodnout Matyáš Šapovaliv, ale na konci páté série po americkém srovnání neuspěl. Ziskem bodu si však svěřenci trenéra Augusty zajistili účast v play-off a proti Švýcarům budou hájit třetí pozici v tabulce.

Ve šlágru pátečního programu domácí Švédové udolali obhájce titulu Kanaďany 2:0 a ve skupině A udrželi stoprocentní bilanci. Stejně jsou na tom po třetím duelu v "české" skupině B Slováci, kteří si zastříleli proti Norům a zvítězili vysoko 8:4. Dalibor Dvorský a Servác Petrovský k tomu shodně přispěli dvěma góly a celkově čtyřmi body. Finové si po nečekané porážce s Německem (3:4) napravili reputaci po výhře 4:0 nad Lotyšskem.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Göteborgu:

Skupina B:

Česko – USA 3:4 po sam. nájezdech (1:1, 2:2, 0:0 – 0:0)
Branky a nahrávky: 16. Štancl (Rymon), 27. Bareš (Prčík), 32. Sapoušek (Šalé, Melovský) – 2. Howard (Nazar, Pohlkamp), 29. Smith (Leonard, Perreault), 35. Chesley (Hutson), rozhodující sam. nájezd Howard. Rozhodčí: Kova (Fin.), Murray (Kan.) – Konc (SR), Rozitis (Lot.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 2544.

Česko: Hrabal – Hamara, Alscher, A. Čech, Cibulka, Prčík, T. Galvas – Bareš, Šapovaliv, Kulich – Melovský, Sapoušek, Šalé – Štancl, Becher, Rymon – Židlický, M. Přibyl, S. Redlich – od 21. navíc Hujer. Trenér: P. Augusta.
USA: Fowler – Hutson, Chesley, Fortescue, Pohlkamp, Rinzel, Buium – McGroarty, Gauthier, Snuggerud – Howard, Nazar, Brindley – Perreault, Smith, Leonard – Finley, D. Nelson, Hayes – Moore. Trenér: Carle.

Norsko – Slovensko 4:8 (1:2, 0:5, 3:1)
Branky a nahrávky: 4. Brandsegg-Nygard, 49. Solberg (Johnsen, Wold), 55. Vesterheim (Brandsegg-Nygard, Steen), 55. Brandsegg-Nygard (Vesterheim, Koch) – 14. Honzek (Petrovský, Mišiak), 15. Pekarčík (Dvorský, Čiernik), 24. Dvorský (Repčík, Mešár), 27. Petrovský (Štrbák, Mešár), 28. Petrovský (Sýkora, Štrbák), 33. Repčík (Dvorský, Štrbák), 35. Radivojevič (Mišiak, Petrovský), 54. Dvorský (Mešár, Kmec). Rozhodčí: Ondráček (ČR), Young – Gustafson (oba USA), Schlegel (Švýc.). Vyloučení: 8:6, navíc Granath (Norsko) 10 min. Využití: 1:4. Diváci: 1985.

Skupina A:

Lotyšsko – Finsko 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 15. Lassila (Halttunen, Kulonummi), 16. Pulkkinen (Hämeenaho, Lassila), 29. Halttunen (Lassila, Nyman), 41. Keskinen (Lassila, Hemming). Rozhodčí: Hinterdobler, Kohlmüller (oba Něm.) – Rampír (ČR), Faucher (Kan.). Vyloučení: 6:6. Využití: 0:3. Diváci: 6433.

Kanada – Švédsko 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 22. Willander (Lindstein, Stenberg), 31. Östlund (Lekkerimäki, Lindstein). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Pearce (Kan.) – Heffner (Něm.), Thomann (Fin.). Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 11 512.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články