Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Rok na sítích: Zlatí Češi na písku, šampionka Vondroušová i rekordmani z USA

Sociální síť. Místo, kde se mladá generace zdržuje častěji než ve škole a řeší v reálném čase radosti i strasti všedních dnů, ale také platforma pro publikaci videí či fotografií ze sportovního světa. I letos jsme nashromáždili množství příspěvků po nezapomenutelných výkonech v čele se zlatým příběhem českých beachvolejbalistů, wimbledonským titulem Markéty Vondroušové a přepisem sportovní historie v podání Mikaely Shiffrinové, LeBrona Jamese a Novaka Djokoviče.

David Schweiner a Ondřej Perušič
zdroj: cvf.cz

LEDEN – BŘEZEN:

Před glorifikací beachvolejbalového páru Ondřej Perušič –⁠ David Schweiner, Vondroušové či amerických fenoménů však nelze nezmínit i celou řadu dalších momentů. V lednu například Jiří Kulich projel v semifinále juniorského mistrovství světa švédskou obranou a gólem v prodloužení poslal českou hokejovou reprezentaci do utkání o zlato.

O měsíc později obsadila rychlobruslařka Martina Sáblíková ve finále Světového poháru v Tomaszówě Mazowieckém druhé místo v závodu na 3000 metrů, ale více pozornosti na sebe strhl za mořem LeBron James.

Fenomenální basketbalista totiž překonal Kareema Abdula-Jabbara a stal se nejlepším střelcem historie NBA. "Vždycky jsem věděl, že se ten rekord dá překonat. Chtělo to jen někoho, kdo se bude stále soustředit na ofenzivu," uvedl Abdul-Jabbar krátce předtím, než v živém rozhovoru předal novému rekordmanovi symbolický míč na počest jeho úspěchu.  

Následoval březen. Například střetnutí kvalifikace o postup na mistrovství Evropy proti Polsku, na které bezesporu nikdy nezapomenou Ladislav Krejčí a Tomáš Čvančara. Oba fotbalisté se v dresu českého národního týmu prosadili poprvé v kariéře a výrazně přispěli k cennému vítězství 3:1.   

V celosvětovém měřítku ovšem mnohem více rezonoval počin Mikaely Shiffrinové. Lyžařská superstar totiž ve švédském Aare ovládla slalom a 87. výhrou ve Světovém poháru překonala rekord legendárního Ingemara Stenmarka. 

Stenmark, který na sjezdovkách zářil v 70. a 80. letech, před rodačkou z Colorada smekl. "Je tak působivá, opravdu skvělá," prohlásil bezprostředně po závodu. Ztráta rekordu ho nijak zvlášť nemrzela. "Držel jsem ten rekord 34 let a nebylo to něco, o čem bych často přemýšlel," dodal s tím, že šlo o součást jeho minulosti.

DUBEN – ČERVENEC:

V dalších dvou měsících proběhly seniorské šampionáty v hokeji a česká reprezentace, konkrétně žen, se v kanadském Bramptonu opět radovala ze zisku cenného kovu. K druhé bronzové oslavě za sebou přispěla mimo jiné i krásná akce ze čtvrtfinále proti Finsku, kterou ozdobila vítěznou trefou Kateřina Mrázová

Krátce nato se po první medaili z velké akce v historii opájeli euforií Lotyši. V utkání o třetí místo zdolali ve finském Tampere 4:3 v prodloužení USA. Hrdinou dramatického zápasu se stal obránce Kristians Rubins, jenž v 55. minutě vyrovnal na 3:3 a po 82 sekundách nastavení rozhodl

Zklamání naopak kousali čeští fotbalisté do 21 let. Ti měli v červnu na dosah postup do semifinále mistrovství Evropy, ale v rozhodujícím duelu skupinové fáze podlehli Izraelcům 0:1. Ještě předtím nicméně nelze opomenout skalp obhájců titulu z Německa, pod což se první brankou národního týmu na turnaji podepsal Václav Sejk.

V červenci se blýskl francouzský cyklista Victor Lafay, jenž senzačně vyhrál druhou etapu Tour de France. Jezdec stáje Cofidis zaskočil v závěru nejdelšího měření sil v rámci 110. ročníku slavného závodu plejádu favoritů  s druhým místem se musel v cíli spokojit Belgičan Wout van Aert, třetí dojel Slovinec Tadej Pogačar.

Českou sportovní veřejnost ale bezesporu mnohem více zasáhlo fenomenální tažení Markéty Vondroušové, která jako první nenasazená tenistka v takzvané open éře opanovala legendární Wimbledon. 

Čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova porazila ve finále Uns Džábirovou z Tuniska 6:4, 6:4 a získala první grandslamový titul v kariéře. Na travnatých dvorcích v All England Clubu tím navázala na slavná vítězství Petry Kvitové (2011, 2014) a Jany Novotné (1998).

SRPEN – ŘÍJEN:

Srpen patřil světovému šampionátu v atletice, na němž mimo jiné zazářila česká smíšená štafeta, která si z běhu na 4x400 metrů přivezla domů bronzové medaile. Kvarteto Matěj Krsek, Tereza Petržilková, Patrik Šorm a Lada Vondrová "prosvištělo" cílem v národním rekordu 3:11,98.

O nejpamátnější zážitek se však postarala Femke Bolová. Ve finále čtvrtkařské štafety smazala na posledním úseku "nedostižný" náskok jamajského týmu, dotáhla Nizozemsko ke zlatu a v závěrečné disciplíně MS udělala za sportovním svátkem v Budapešti nádhernou tečku. Alespoň částečně si vynahradila smolný pád z finiše smíšené štafety.    

Krátce nato začalo ve Francii měsíc a půl dlouhé mistrovství světa v ragby, kterému opět vládli Jihoafričané. Springboks ve finále udolali Nový Zéland 12:11, obhájili vítězství z roku 2019 a připsali si čtvrtý titul.

All Blacks ke kýženému vavřínu nepomohl ani bojový tanec haka, jež se na sociálních sítích tradičně těší enormní popularitě.      

Ještě před dechberoucím kláním na pařížském Stade de France se ovšem do sportovních dějin, konkrétně České republiky, zapsali zlatým písmem Ondřej Perušič a David Schweiner

Ve finále světového šampionátu v mexické Tlaxcale porazili švédskou dvojici David Ahman  Jonatan Hellvig 21:15, 17:21 a 15:13, čímž se postarali o největší úspěch českého plážového volejbalu. Díky triumfu si zároveň vybojovali místo na olympijských hrách v příštím roce.

LISTOPAD – PROSINEC:

Sportovní příznivce v ČR navíc o měsíc později potěšil i běžec na lyžích Michal Novák, který vybojoval na Světovém poháru v Ruce druhou příčku v závodě na 20 kilometrů s hromadným startem. V těsném finiši nestačil pouze na Nora Jana Thomase Jenssena.

Sedmadvacetiletý rodák z Karlových Varů dosáhl na první medailové umístění českých běžců na lyžích ve SP od listopadu 2013, kdy Lukáš Bauer ve stejném středisku vyhrál.

V prosinci se nečekaným skalpem favorizovaných Španělek blýskly na MS české házenkářky a pomyslné razítko za letošním rokem udělala rychlobruslařka Martina Sáblíková, jež kralovala závodu Světového poháru ve Stavangeru na trati 5000 metrů a téměř po čtyřech letech ukončila čekání na vítězství v elitním seriálu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články