Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Po trailech přes hory

Davidová se ve stíhačce prosmýkla do desítky, triumfovala Jeanmonnotová

Francouzka Lou Jeanmonnotová porazila v dramatickém finiši stíhacího závodu v Soldier Hollow Italku Lisu Vittozziovou a slaví třetí triumf ve Světovém poháru. Třetí doběhla Francouzka Julia Simonová. Markéta Davidová pomrkávala i po vyšších příčkách, ale nakonec po dvou chybách při střelbách vestoje obsadila deváté místo. Tereza Voborníková trefila všech dvacet terčů a skončila dvanáctá. Bodovala také sedmadvacátá Lucie Charvátová. Přímý přenos stíhačky mužů vysílá ČT sport a ČT sport Plus od 18:40.

Rozuzlení přišlo až v cílové rovince. "Musela jsem s Lisou vydržet poslední kolo, protože ona je lepší na delší trati. A já si zase věřím na posledních padesáti metrech. To byl můj plán," popsala taktiku, se kterou šla do finiše Jeanmonnotová. Ve stíhačce si připsala druhé sezonní vítězství po triumfu v Östersundu.

Po odjezdu z poslední položky, kde minula poslední ranou, si Davidová ulevila ostřejším výrazem. V případě čisté položky nebylo nedosažitelné i třetí místo. "Poslední rána mě mrzí. Jely jsme pak o šesté místo, škoda, že jsem z toho vyšla nejhůř. Holky prostě byly lepší," uvedla Davidová, které se dařilo i na trati, měla pátý nejrychlejší běžecký čas.

O čtyři roky mladší Voborníková vyjela ze 16. místa a navázala na sobotní střelecky bezchybnou štafetu. V Soldier Hollow, kde před dvěma lety získala dva tituly na juniorském mistrovství světa, minula jen jeden ze 40 terčů.

Charvátová odjela stíhačku s bilancí 0-1-2-1. Těšilo ji především, že se závod jel na kvalitnější tvrdší podložce, což jí vyhovuje. "Konečně to bylo pěkné svezení," glosovala v cíli.

Jislové nevyšla už první střelecká položka, po které musela absolvovat tři trestná kola. "Popravdě nevím, co se stalo. Trochu foukalo oproti nástřelu, reagovala jsem a na trati jsem se dozvěděla, že jsem ještě měla přicvaknout," popsala po závodě svůj rozhodující moment. "Jelo se mi pocitově asi nejlépe tady. Bohužel mě nepodržely ležky i lyže, takže mě to demotivovalo," dodala čtyřiačtyřicátá v cíli.

"Teď bude důležité nabrat nějaké síly (do posledního podniku v Canmore). Řešíme časový posun, cestování, a ještě nálož dalších závodů v krátkém čase. Uvidíme, jak to zvládneme," doplnila Davidová.

Co se dělo na trati

První čtyři závodnice po sprintu neudělaly na střelnici chybu. Braisazová-Bouchetová odjížděla z první položky stále neohroženě na prvním místě. Čistě střílely také Tandrevoldová, Jeanmonnotová a Vittozziová. Pozadu ovšem nezůstaly ani Davidová, která byla osmá, nebo třináctá Voborníková. Přesně mířila také Charvátová, naopak Jislová netrefila tři terče.

Vítězka sprintu dala dvěma chybami na druhé položce šanci pronásledovatelkám. Jeanmonnotová s Tandrevoldovou toho využily. Davidová opět terče vyčistila a odjížděla v polovině závodu na šestém místě. Voborníková také s nulou stále mohla pomýšlet na první desítku. Charvátová zamířila na jedno trestné kolo.

Tandrevoldová strávila na podložce na první stojce příliš mnoho času a navíc netrefila tři terče. Do čela šla Jeanmonnotová, která musela na jedno trestné kolo. Vittozziová se pověsila za ní, ostatní už výrazněji chybovaly, dopředu se opět začala vracet Simonová. Davidová s jednou chybou si mírně pohoršila na osmé místo. Voborníková zapsala třetí nulu.

Souboj devadesátiprocentních střelkyň dopadl podle očekávání. O vítězství si to v závěrečném kole po čisté položce rozdávaly Vittozziová s Jeanmonnotovou. Simonová chybovala jednou, Tandrevoldová s Braisaz-Bouchetovou dvakrát. Daly tím prostor pro další, jenže Davidová posledním výstřelem minula a bronzová příčka byla nenávratně pryč.

Voborníková předvedla perfektní střelecký závod, Charvátová po dvou minelách na první stojce přidala ještě jeden omyl. Jislová si vylepšila pozici po dvou nulách vestoje, ale na body to nestačilo, skončila na 44. místě.

Výsledky stíhačky biatlonistek v Soldier Hollow

1. Jeanmonnotová (Fr.) 26:51,7 (1 tr. okruh), 2. Vittozziová (It.) -0,4 (1), 3. Simonová (Fr.) -1:01,0 (2), 4. Knottenová (Nor.) -1:09,1 (2), 5. Häckiová-Grossová (Švýc.) -1:14,9 (2), 6. Tomingasová (Est.) -1:24,7 (2), ...9. Davidová -1:26,4 (2), 12. Voborníková -1:56,8 (0), 27. Charvátová -3:19,8 (4), 44. Jislová (všichni ČR) -4:41,5 (4).

Průběžné pořadí SP (po 18 z 21 závodů): 1. Tandrevoldová (Nor.) 964, 2. Vittozziová 891, 3. Braisazová-Bouchetová (Fr.) 881, 4. Simonová 858, 5. Jeanmonnotová 828, 6. E. Öbergová (Švéd.) 753, ...16. Voborníková 334, 20. Davidová 301, 22. Jislová 246, 38. Charvátová 139.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články