Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME ve vodním slalomu 2024

Davidová může být mezi top trojkou a dominovat této sezoně SP, věří šéf českého biatlonu

Do startu Světového poháru v biatlonu už chybí pouze pár desítek hodin. Pro český tým se bude jednat o důležitou sezonu. Nejen z hlediska přechodu na bezfluorové vosky, ale hlavně kvůli pořádání únorového světového šampionátu v Novém Městě na Moravě. Šéf svazu Jiří Hamza je přesvědčen, že vše běží podle plánu a ačkoli ji nechce dostávat pod velký tlak, nejvíce věří Markétě Davidové. Přímé přenosy ze SP v biatlonu sledujte od soboty 25. listopadu na ČT sport a ČT sport Plus.

"Věřím, že je na tom český biatlon dobře. Všechno směřujeme k mistrovství světa. Uvidíme, jak odstartujeme, ale vrcholem sezony je Nové Město na Moravě," prohlašuje Hamza v rozhovoru pro ČT sport.

Ten otazník nad startem ročníku elitního seriálu přidává šéf českého biatlonu schválně. Komplikací je totiž příprava, které se nezúčastnil zraněný Tomáš Mikyska, jaterní viróza zase na nějaký čas vyřadila Michala Krčmáře. 

"Je to samozřejmě komplikace. Je to forma mononukleózy, normální člověk s tím marodí půl roku. Ale Michalovo tělo to zvládlo výborně, možná to bude mít postupný náběh. Michal má za ty roky tak natrénováno, že to zvládne. Tomáš Mikyska měl zranění, ale to ke sportu patří a my budeme dělat vše pro to, abychom uspěli na únorovém mistrovství světa," tvrdí Hamza.

Je přesvědčen, že Krčmář na běhu neztratí nic. "Jeho tělo si odpočinulo, přece jen už má trochu roky, ale myslím, že v Novém Městě bude v top formě. U Tomáše není asi moc reálné, že by na mistrovství naskočil, je to spíš v oblasti teorie, což je velká škoda, protože je to štafetový závodník, velký hecíř. Do budoucna je to velká naděje, ale nesmíme riskovat, má před sebou celou kariéru."

Se zápěstím pak vedle toho laboroval Adam Václavík. "Adam to dožene, loni byl v úžasné běžecké formě. Se střelbou to bylo trochu horší. Věřím, že mu to z hlediska střílení prospěje. Zatím se mu to nepotkávalo, ale Ondra Moravec měl první velou medaili v devětadvaceti a Adam může být podobný případ," věří Hamza.

Velké naděje vkládá do ženského osazenstva reprezentace. "Markéta Davidová má po odchodech některých závodnic na to, aby byla mezi top trojkou Světového poháru. Tereza Voborníková může jezdit do nejlepší patnáctky, je tam Jessica Jislová a může tam nahlédnout i Lucka Charvátová. Za daných okolností můžeme postavit velmi silnou štafetu."

Velkým tématem nové sezony je změna pravidel a používání vosků bez obsahu fluoru. "Byli jsme nuceni k tomu přistoupit, je to nařízení Evropské unie. Můžeme si o tom myslet, co chceme, ale je to zkrátka takhle. Je to jedna velká neznámá. Musíme to brát jako realitu, naučit se s tím všichni žít, a při prvních závodech uvidíme, jak na to kdo zareaguje," uvádí Hamza.

V přípravných závodech v Sjusjöenu totálním způsobem dominovali domácí Norové.

"V Norsku je ten vývoj dál, jsou tam na to fabriky, mají i lepší sněhové podmínky. Je ale potřeba férově říct, že norská mužská reprezentace byla v loňské sezoně hodně dominantní. Ten přechod je ale složitý a uvidíme, jak na to jednotlivé servisní týmy zareagují."

Rozdíl je ale pod Hamzy zřejmý. "Je to v rychlosti, je to ekologičtější, je to návrat ke kořenům, protože lyže musí být vyčištěná dokonale. Věřím, že to neznehodnotí biatlon jako takový."

Michal Krčmář
zdroj: Reuters

Zraky českého týmu i svazu obecně se upínají k únoru příštího roku, kdy se po jedenácti letech vrátí do Nového Města na Moravě mistrovství světa.

"Jsme připraveni, děkuju všem, lidé odvádí skvělou práci. Budeme nachystaní, tým je velice zkušený. Věříme, že diváků přijde obrovské množství jako vždycky, což nám signalizuje prodej vstupenek. Uděláme vše, aby byli spokojeni diváci i sportovci," tvrdí Hamza.

Jeho snem je, aby byla česká reprezentace lepší, než v roce 2013, kdy získala bronz za smíšenou štafetu. "Nechci ji dostávat pod tlak, ale Markéta Davidová se přesně dostává do toho věku, kdy by mohla být jednou z dominantních tváří Světového poháru. Věřím, že stoprocentně uděláme divákům radost na mistrovství světa," je přesvědčen první muž českého biatlonu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články