Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Biatlonisté před sezonou: tým potáhnou Davidová a Krčmář, bezfluorových vosků se nebojí

Vrcholem sezony bude domácí mistrovství světa, k němu je ale ještě daleko. Biatlonisté se k únorovému Novému Městu neupínají a soustředí se plně na start Světového poháru v Östersundu. O víkendu potáhnou tak jako v minulých letech českou reprezentaci opory Markéta Davidová a Michal Krčmář. Biatlonisté jsou zvědaví, jaké bude rozložení sil po zákazu používání fluoru ve voscích.

"Nemyslím, že domácím mistrovstvím světa se pro nás něco v přípravě měnilo. Světový šampionát máme každý rok. Tohle má sice nádech domácího prostředí, ale chceme to využít jako podporu, než abychom se tím stresovali," řekl sportovní ředitel Ondřej Rybář.

Mistrovství světa ve zrekonstruované Vysočina Areně se uskuteční od 7. do 18. února. Světový šampionát se vrátí do Nového Města na Moravě po jedenácti letech. "Proinvestovali jsme 490 milionů korun včetně DPH. Budeme mít nejkompatibilnější areál na světě. Divácká kapacita se nezměnila, ale komfort pro závodníky a návštěvníky ano," uvedl šéf svazu Jiří Hamza. Oficiálně se bude areál otevírat na začátku ledna.

Sezona biatlonistům začne v sobotu v Östersundu závody smíšených štafet, o den později jsou v plánu vytrvalostní závody. Mužský tým tvoří Krčmář, Jakub Štvrtecký, Mikuláš Karlík, Adam Václavík a Jonáš Mareček. Ve výběru žen vedle Davidové figurují Jessica Jislová, Tereza Voborníková, Lucie Charvátová a Tereza Vinklárková. "Před novou sezonou se cítím dobře. Na závody se těším a uvidíme, co se bude dít," podotkla Davidová.

V týmu chybí zraněný Tomáš Mikyska, který se zotavuje po operaci kolena. Přes léto měl potíže i Krčmář. "V tuhle chvíli jsem zdravý. Tělo funguje, jak má, to je největší výhra. Bál jsem se, že návrat bude komplikovanější a muselo by se improvizovat. Po návratu do přípravy vše běží, jak trenér naplánoval. Jak se ale bude vyvíjet sezona, pro mě teď není podstatná otázka," řekl Krčmář.

Ženskou jedničkou bude znovu Markéta Davidová. "Musím říct, že letos mi návrat na sníh přišel těžší než normálně. I plán přípravy byl celkem těžký a do (testovacích) závodů jsem šla relativně unavená. Během těch čtrnácti dní jsme neměli žádné volno, na což jsem si nějak odvykla. Ale uvidíme. Všechno šlo podle plánů a co bylo třeba, to jsme udělali," uvedla.

Biatlonisté se musí vypořádat se změnou pravidel a používáním vosků bez obsahu fluoru. V přípravných závodech v Sjusjöenu byli s běžeckými časy na úrovni Němců či Italů. Dominovali domácí Norové. "Pravidlo je pro všechny stejné a každý na to musí reagovat. Ta informace tu nějaký pátek je. My už na tom také dva roky systematicky pracujeme. Je kolem toho spousta vývoje. Snad vytvoříme sportovcům co nejlepší podmínky, aby mohli prodat, co mají natrénováno. To hlavní nám ale ukážou závody, které přijdou," uvedl Rybář.

"Se servisem jsme se na severu tolik nepotkali, protože tam měli hodně práce a hned po závodech zmizeli. Takže jsme zatím konzultace nebo informace o tom, jak to bude vypadat, nedostali. Doufám, že to bude, jak říkal Ondra (Rybář – sportovní ředitel), že jsme to nezaspali a že se na tom pracovalo," řekla Davidová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články