Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Na Diamantové lize v Dauhá se letos poprvé představí i Češi

Po dvou zastávkách v Číně zavítá atletická Diamantová liga do Dauhá a poprvé v sezoně se do elitního seriálu jednorázových mítinků zapojí Češi. V katarské metropoli budou startovat stříbrný olympijský medailista v hodu oštěpem Jakub Vadlejch a český rekordman v dálce Radek Juška. Přímý přenos Diamantové ligy z Dauhá sledujte na ČT sport Plus dnes od 18:00.

Jakub Vadlejch
zdroj: Reuters/USA Today Sports

Vadlejch je aktuálním vítězem Diamantové ligy, loni ve finále v Eugene porazil i olympijského šampiona a úřadujícího mistra světa Níradže Čopru. S indickým rivalem se střetne i v Dauhá. Loni zde Čopra vyhrál před Vadlejchem. Před dvěma lety Vadlejch v Kataru skončil rovněž druhý, ale poprvé v kariéře překonal devadesátimetrovou hranici.

Letos má za sebou svěřenec světového rekordmana Jana Železného jeden start, v polovině března z plné přípravy v jihoafrickém Potchefstroomu hodil rovných 87 metrů. Do Dauhá se těšil. "Chtěl bych zužitkovat, co jsem natrénoval. Historicky jsem tam nikdy nehodil pod 86 metrů. Věřím, že to poletí i tentokrát," řekl před odletem.

Čopra na rozdíl od Vadlejcha ještě letos neházel. Dauhá je pro něj vstupem do sezony, která vyvrcholí v srpnu v Paříži. "Letos je mým osobním cílem obhájit olympijský titul, ale také by pro mě hodně znamenalo pokořit hranici 90 metrů," uvedl šestadvacetiletý oštěpař s osobním rekordem 89,94 metru.

V Dauhá bude v oštěpařské soutěži startovat také dvojnásobný mistr světa Anderson Peters z Grenady či světový šampion z roku 2015 Julius Yego z Keni.

V Dauhá se představí i Juška

Pozvánku dostal také Juška, jenž v Dauhá zahájí venkovní sezonu. V hale skočil přes osm metrů, ale na březnovém MS v Glasgow obsadil až 14. příčku. Sedmý muž loňského MS v Budapešti byl v závěru minulého ročníku Diamantové ligy dvakrát čtvrtý – na tradiční Weltklasse v Curychu i ve finále v Eugene.

V Dauhá bude mít proti sobě nabitou konkurenci včetně aktuálně nejlepšího dálkaře světa Miltiadise Tentoglua z Řecka. Ve startovní listině jsou také Jamajčané Tajay Gayle a Carey McLeod, Švéd Thobias Montler nebo Švýcar Simon Ehammer.

V soutěži tyčkařek jsou aktuální šampionky z MS pod širým nebem a haly. Vítězka z Budapešti Australanka Nina Kennedyová vstoupí do olympijské sezony a utká se mimo jiné s Britkou Molly Cauderyovou, pro niž to bude první start od jejího triumfu v Glasgow.

Osmistovku v Dauhá poběží překvapivá mistryně světa z loňského roku Keňanka Mary Moraaová. Její největší soupeřkou by měla být halová vicemistryně světa z Glasgow Britka Jemma Reekieová.

Na patnáctistovce bude o dvaadvacáté vítězství na mítinku Diamantové ligy usilovat Keňan Timothy Cheruiyot, jenž patří k nejúspěšnějším atletům tohoto seriálu. Naposledy ale zvítězil v roce 2021, kdy získal svou poslední ze čtyř diamantových trofejí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články