Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Startuje domácí liga amerického fotbalu, Czech Bowl se bude poprvé hrát na Slovensku

Víkend před Velikonocemi se opět rozběhne sezona amerického fotbalu na českých trávnících. Do Snapbacks ligy nastoupí stejně jako loni osm týmů, jedinou změnou je návrat Pardubic Stallions, kteří nahradili Brno Alligators. Finále 31. ročníku se poprvé v historii odehraje na Slovensku, Tipsport Czech Bowl bude hostit 14. července Nitra. Průběh sezony bude mapovat 14. ročník magazínu Touchdown, premiéru prvního dílu sledujte v pátek 29. března od 15:35 na ČT sport.

Stadion v Nitře
zdroj: caaf.cz

Osm týmů je rozděleno do skupin Sever a Jih. Pardubice se vrací do elitní soutěže po pěti letech, naposledy Stallions dokráčeli v roce 2019 do semifinále.

V týmu úřadujících mistrů z Vysočiny zůstal i pro letošní sezonu quarterback Jan Dundáček. Jedna z nejvýraznějších postav amerického fotbalu v Česku získala za loňskou sezonu již osmou trofej pro Hráče roku.

Ani na pozici hlavního trenéra nedošlo na Vysočině ke změně, stejně jako loni povede tým Matěj Večes. Gladiators loni získali druhý titul v historii klubu a také do letošního ročníku budou vstupovat v roli favoritů.

Po vydařené minulé sezoně jsou papírově největšími konkurenty hráči Nitry. Quarterback Boris Bútora loni překonal rekord v počtu naházených touchdownů v základní částic, a o skvělý pasový útok se budou opírat Knights také v letošní sezoně.

Slovenský tým navíc posílil a v jeho dresu se představí nejužitečnější obránce Snapbacks ligy za loňskou sezonu Američan Tyrone Clark. Ten přišel do Knights těsně před startem sezony z Přerova.

Návrat do české ligy hlásí trenérská ikona českého fotbalu a člen Síně slávy ČAAF Martin Kocián. Velezkušený trenér povede Znojmo Knights, které již jednou vedl při jejich účasti v nejvyšší rakouské lize.

Novinkou pro letošní ročník je úprava v postupovém klíči do semifinálových zápasů. Základní část skončí 16. června a garanci postupu do vyřazovacích bojů má pouze vítěz skupiny.

V případě lepší bilance mohou z jedné skupiny postoupit do semifinále tři týmy a ze druhé skupiny pouze vítěz.

Poprvé v historii se finálový zápas odehraje na Slovensku. Zápas o titul bude hostit Štadión pod Zoborom v Nitře.

Na tomto stadionu již od loňské sezony působí Nitra Knights a právě Knights měli v loňské sezoně s náskokem nejvyšší návštěvnost ve Snapbacks lize.

"Faktorů pro výběr finálového stadionu je několik. Na stadionu musí být kvalitní zázemí pro televizní přenos i pro návštěvníky. Chceme, aby finálový zápas měl skvělou atmosféru na stadionu a dobře vypadal v televizi. To Štadión pod Zoborom splňuje nejlépe v lize. Bonusem pak je možná účast domácího týmu ve finále. To dopředu nikdy nevíme, ale Knights letos patří mezi hlavní favority," vysvětlil místopředseda asociace Radim Kroulík.

Zdroj
caaf.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články