Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Šelmy urvaly tie-break v Liberci a přiblížily se titulu, bronz má Prostějov

První titul v extralize volejbalistek mají na dosah. Šelmy Brno vyhrály na palubovce Dukly Liberec 3:2, když rozhodující tie-brek získaly poměrem 16:14, a v sérii na tři vítězná utkání vedou 2:0 na zápasy. Rozhodnout mohou už v neděli na domácí palubovce. Bronz získal Prostějov po triumfu v rovněž pětisetovém duelu v hale Olympu Praha, kterým navázal na úspěch z úvodního měření sil. Série o 3. místo se hrála jen na dvě vítězná střetnutí.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Liberec – Šelmy Brno

Druhý finálový zápas na severu Čech byl plný zvratů. První set zlomila šňůra při podání nahrávačky Pavly Šmídové, kdy Brňanky odskočily na 12:6. Set pak získaly hladce 25:18. Ve druhém něco podobného předvedly domácí volejbalistky, když sedmi body s přispěním servisu Kláry Vyklické utekly na 14:7 a náskok uhájily.

Jenže na vlně se dlouho neudržely. Ve třetí sadě vypadly z rytmu, rychle prohrávaly 3:12 a až v závěru korigovaly na 13:25, aby se dostaly alespoň na dvouciferný počet bodů. Tým vedený univerzálkou Nikolou Kvapilovou, která tentokrát nasbírala 29 bodů, se ale i po tomto debaklu znovu vrátil do zápasu. Čtvrtý set Dukla získala 25:22 a dobře rozehrála i rozhodující dějství.

V pátém setu byly Severočešky dlouho produktivnější v útoku, vedly 13:11. Pak ale Šmídová jednoblokem vyrovnala na 13:13 a smeč do autu z ruky Kvapilové znamenal první mečbol pro hosty. O ten se Šelmy ještě připravily zkaženým servisem, ale vzápětí si vypracovaly další a smečařka Simona Janečková ukončila zápas šťastným podáním o pásku.

"Je to škoda. O to víc závěr bolí, když to ještě zakončí prasátkem," litovala v rozhovoru pro Sporty TV Lucie Kolářová, domácí libero.

Její kolegyně z Šelem Adéla Chevalierová si uvědomovala, že vítězky základní části nepodaly optimální výkon. "Liberec na nás našel trochu recept, ubránily nás. Na druhou stranu jsme polevily na útoku a udělaly jsme pár blbostí. To si v takovém zápase nemůžeme dovolit. Ale zvládly jsme to a historie se neptá, jak," zdůraznila.

Navzdory vedení 2:0 na zápasy nepovažuje sérii za rozhodnutou. "Zbývá ještě třetí na dohrání, bude to ještě těžké," poznamenala. Ani Dukla ve svém prvním extraligovém finále neskládá zbraně a drží šanci na double po zisku Českého poháru. "Říká se, že poslední krok je nejtěžší, třeba to na Šelmy padne. Umíme se vrátit do zápasu a umíme se vrátit i do série, my ten titul prostě chceme," prohlásila Kolářová.

Prostějov bere bronz

Rozhodnuto je už v bitvě poražených semifinalistek. Olymp sice v duelu s Prostějovem dotáhl ztrátu 1:2 na sety a vynutil si rozhodující, ale ten prohrál 13:15. Bronz si tak zajistily Hanačky, které jsou s 11 tituly nejúspěšnějším českým týmem. Nejvíce jim pomohla sedmnáctibodová smečařka Klára Faltínová.

Finále play-off volejbalové extraligy žen – 2. zápas:

Liberec – Šelmy Brno 2:3 (-18, 19, -13, 22, -14) Rozhodčí: Kovář, Grabovský. Čas: 129 min. Stav série: 0:2.
Sestavy a body:
Liberec: Robinsová-Hardyová 3, Šulcová 1, De Mellová 5, N. Kvapilová 29, Herdová 11, Vyklická 9, libero Kolářová – Frankevyčová 10, K. Kvapilová, Pragerová, Formánková, Fixová 3. Trenér: Gálík.
Šelmy Brno: P. Šmídová 14, Janečková 11, Marková 9, Madsenová 17, Silvaová 13, Širůčková 9, libero Chevalierová – Benediktová, Kelnárová 5. Trenér: Vlk.

O 3. místo – 2. zápas:
Olymp Praha – Prostějov 2:3 (23, -19, -23, 21, -13)
Nejvíce bodů:
Kalhousová 17, Šimáňová 13, Brichtová 12 – Faltínová 17, Tošičová 16. J. Smolková 14. Konečný stav série: 0:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články