Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Kaderku ve vedení tenisového svazu dočasně nahradí Stočes

Tenisový svaz zareagoval na situaci, v níž se octl poté, co se prezident svazu Ivo Kaderka octl ve vazbě. Svaz dočasně povede Jan Stočes. Rozhodl o tom výkonný výbor svazu. Kaderku viní policie stejně jako další čtyři lidi z podvodů se státními dotacemi. 

Je nám líto, video expirovalo.
Tenisový svaz dočasně povede sportovní ředitel Stočes

Stočes prohlásil, že prvořadým úkolem krizového vedení ČTS nyní je zajistit transparentní financování svazu a bezproblémový průběh mezinárodních i domácích turnajů. Zástupci svazu zároveň zdůraznili, že ČTS nepatří v dotační kauze mezi obviněné právnické osoby. Jinak případ nehodlají komentovat.

"Vstoupili jsme do intenzivního jednání s Národní sportovní agenturou s cílem zajistit a garantovat transparentní financování svazu v roce 2024. Cítím mimořádnou odpovědnost k mladým sportovcům, trenérům dětí, jednotlivým klubům i organizátorům turnajů všech úrovní a kategorií. Musíme jim dokázat, že Český tenisový svaz funguje a plní své povinnosti," řekl Stočes. "Veškeré kroky budeme činit v souladu s Národní sportovní agenturou a po konzultaci s právníky a experty na dotační politiku," doplnil.

Stočes patřil mezi juniorské reprezentanty. Poté, co kvůli zdravotním důvodům ukončil kariéru, se stal trenérem a vedl například čtvrtého hráče světa Rainera Schüttlera z Německa či deblovou jedničku Poláka Lukasze Kubota. V roce 2017 se stal nejlepším trenérem ATP, od roku 2020 působil na pozici sportovního ředitele ČTS.

"Jsem hlavně sporťák. Je extrémně důležité, aby sportovní centra a kluby dostaly financování, aby trenéři mohli dále pracovat s mládeží a aby systém sportu nepadnul. Patříme mezi nejúspěšnější sporty. Jsem v kontaktu s největšími kluby, v příštích dnech se sejdeme a budeme řešit další postup. Bude to ale hodně záležet na Národní sportovní agentuře," uvedl Stočes, který by se měl brzy sejít i se sponzory a partnery.

Přislíbil také uspořádání mezinárodního turnaje ITF v Říčanech u Prahy, který by se měl uskutečnit od 11. do 17. března. "Chci potvrdit, že tento turnaj tenisový svaz bude pořádat. Budu se muset sejít s advokátní kanceláří, aby mi poradila, a NSA, aby to bylo vše správně a korektně zorganizováno. Turnaj ale bude. A je to vzkaz, že Český tenisový svaz jede dál," doplnil Stočes.

Vedle Kaderky skončil ve čtvrtek ve vazbě i člen dozorčí rady svazu Vojtěch Flégl. Oběma hrozí až desetileté vězení, trestnou činnost popírají. Zbývající tři zadržené – tajemníka svazu Jakuba Fastra, šéfku ekonomického oddělení Hanu Baierovou a někdejšího předního deblistu Daniela Vacka, který trénuje daviscupového reprezentanta Tomáše Macháče – policisté propustili a budou je stíhat na svobodě.

Šedesátiletý Kaderka stojí v čele ČTS od roku 1998, je také místopředsedou České unie sportu a prezidentem evropské federace Tennis Europe. Podle informací, které jako první přinesl Radiožurnál, vyplatil tenisový svaz ze státní dotace desítky milionů korun Fléglovu spolku Orel jednota Praha – Balkán. Jen za rok 2021 šlo o více než 40 milionů korun, což byla takřka třetina celkové dotace, kterou svaz obdržel na podporu svého sportu v Česku.

Část peněz určená na pořádání turnajů přitom údajně skončila na účtech Fléglových firem nebo firem jeho rodinných příslušníků. Způsobenou škodu policie vyčíslila na zhruba 14,5 milionu korun. Podstata machinací spočívala v tom, že si Flégl a jím nebo jeho blízkými ovládané firmy nechali proplácet statisíce až miliony korun za nadhodnocené nebo zcela vymyšlené služby.

Policie v úterý obvinila vedle pěti lidí i stejný počet firem. Podle Novinek jsou to Sofos, Envibal, Český tenis, Smart Deal a Umpire Club Restaurant. Sofos je spojená s Vackem, ostatní společnosti s Fléglem. Všechny firmy čelí obvinění z dotačního podvodu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články