Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Martin Fuksa onemocněl a vzdal závody v Szegedu, parakanoista Šperk bojuje o Paříž

Mistr světa Martin Fuksa onemocněl a vzdal závody Světového poháru v Szegedu. Úřadující světový šampion na kilometrové trati kvůli nemoci nenastoupil s bratrem Petrem do rozjížďky deblkanoí na 500 metrů a nepojede ani dvojnásobně dlouhý individuální závod. V rámci světového poháru se koná také mistrovství světa v parakanoistice. Šampionát je zároveň kvalifikací na pařížskou paralympiádu. Jediný český zástupce Miroslav Šperk skončil v semifinále pátý a v sobotu pojede ve finále B. Přímý přenos z SP sledujte v sobotu od 10:00 ČT sport a ČT sport Plus.

Šperk bojoval na dvoustovce o třetí místo, které by mu zaručilo postup do finále A a tím pádem jistý start na paralympiádě. Nakonec mu ale v cíli patřila pátá příčka a o účast na pařížském vrcholu sezony zabojuje v sobotním finále B, kde budou ve hře poslední dvě místa.

"Chtěl jsem zabojovat o třetí místo, ale bylo to ještě v nedohlednu," podotkl Šperk.

V roce 2004 vybojoval stříbro na paralympiádě v Aténách v hodu diskem a teď je prvním průkopníkem parakanoistiky u nás. "Je to skvělý trénink i pro naše parahokejisty na léto. Jak říká můj trenér, když nemůžeš chodit, tak pádluj," dodal Šperk.

Martin Fuksa odjel domů

Mistr světa Martin Fuksa si v Szegedu nezazávodí. "Martin bohužel chytl nějakou virózu. Včera byl ještě na vodě, ale jeho zdravotní stav se postupně spíš horšil, než lepšil," sdělil reprezentační šéftrenér Pavel Hottmar. Ráno se s trenéry Martin Fuksa domluvil, že nenastoupí a místo toho zamíří v Česku k lékaři. "Jde spíš o preventivní rozhodnutí, aby neriskoval nějakou větší nemoc a komplikace v tréninku," doplnil Hottmar.

Jaký vliv to bude mít na Fuksovo potvrzení olympijské nominace v obou posádkách, zatím není jasné. Na národních nominačních závodech měli bratři Fuksové na deblu jasnou převahu, v individuálních závodech je Martin Fuksa dlouhodobě v tuzemsku dominantní. Další Světový pohár se uskuteční za dva týdny v Poznani. V polovině června se pak rychlostní kanoistika vrátí do Szegedu na evropský šampionát.

V dopoledním programu potvrdila skvělou formu kajakářka Anežka Paloudová, jež se ve čtvrtek kvalifikovala na pětistovce na olympijské hry do Paříže. Na neolympijském kilometru suverénně vyhrála rozjížďku a postoupila přímo do sobotního finále. K tomu neměla daleko ani další Češka Barbora Sovová, která skončila v semifinále na čtvrté příčce, přičemž postupovaly nejlepší tři. Čeká ji finále B.

Minařík pojede finále, neuspěl deblkajak

Do finále pětistovky postoupil kanoista Jiří Minařík. Čtvrtý muž loňského MS své semifinále jasně vyhrál. "Poslední stovku jsem trošku polevoval, protože jsem viděl, že jsem o hodně vepředu. Když jsem viděl, že mě dojíždějí Ital a další lodě, tak jsem zase trošku přidal, abych to odrazil. Ještě bych asi mohl zrychlit," uvedl.

Naopak předpokládaný olympijský deblkajak Jakub Špicar, Daniel Havel na finále závodu na 500 metrů nedosáhl. V semifinále dojel čtvrtý se ztrátou 88 setin na postupovou trojici. "V semifinále se nám asi nepodařilo dostat do takového klidu, jak bychom potřebovali. Ta jízda byla trochu rozházená, a tím pádem jsme rychleji vytuhli. Nebyla tam taková shoda v lodi, jak jsme zvyklí," uvedl Havel. Se Špicarem je čeká finále B, v němž se stejně jako v semifinále utkají s krajany Michalem Kulichem a Jakubem Remutou. Dnes je o dvě místa předstihli.

O 15 setin uteklo finále pětistovky kajakáři Jakubu Zavřelovi, jenž byl v semifinále čtvrtý. "Samozřejmě mě to štve, protože to bylo fakt o kousíček," posteskl si.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články