Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Trénuje mezi hokejisty, na ME ale byla vteřinu od medaile. Předčilo to očekávání, řekla Hrůzová

Dlouhodobě dokazuje, že v Česku není lepší rychlobruslařky na krátké tratě. A to navzdory tréninkovým podmínkám, které mají k dokonalosti daleko. Michaela Sejpalová Hrůzová to potvrdila také na mistrovství Evropy, kde v závodě na 1500 metrů obsadila pátou příčku. "Umístění bylo nad plán," pochvalovala si reprezentační naděje.  

Michaela Sejpalová (vlevo)
zdroj: ČTK/AP

Ví to moc dobře domácí jednička na dlouhé tratě Martina Sáblíková i ta na krátké tratě Michaela Sejpalová Hrůzová. Připravovat se doma na rychlobruslařské disciplíny není med. I přes různé sliby v Česku stále nevyrostla žádná speciální hala, což znamená, že závodníci a závodnice musí jezdit buď do zahraničí, nebo přijmout horší podmínky.

Dvaadvacetiletá Sejpalová Hrůzová kombinuje obě verze. Před evropským šampionátem, který se jel o víkendu Gdaňsku, absolvovala právě v Polsku soustředění. Jinak ale na formě a technice pracuje doma, kde to ovšem není úplně dle jejích představ.

"Trénujeme na stadionu, kde je v zimě minus jeden stupeň. Zároveň trénujeme s hokejisty, takže ani led není tak dobrý. Jsme ale rádi za to, co máme," přiznává nejlepší česká reprezentantka v short tracku, která se kvůli koronaviru během října ani nedostala na led.

I přes složité podmínky ovšem opět ukázala, že patří mezi velké naděje. Na šampionátu se totiž blýskla zatím životním maximem. V závodě na 1500 metrů se propracovala až do hlavního finále, kde dojela do cíle jako šestá. Po dodatečné penalizaci Rusky ale poskočila na pátou pozici.

"Plán byl dostat se do finále B. "Áčko" bylo nad plán a měla jsem tam trochu štěstíčka. V short tracku se to ale stává, jak je to velice kontaktní sport," řekla o semifinále, v němž skončila druhá i díky pádu hned tři soupeřek.

Česka si připsala druhý výrazný individuální úspěch na velkých akcích. Před pěti lety se jí povedlo na mistrovsví světa obsadit šestou příčku. "A toto umístění je pro mě stále hodnotnější, jelikož to bylo mistrovství světa. Ale za mistrovství Evropy jsem také strašně ráda, protože to nebylo v plánu," vysvětlila Sejpalová Hrůzová, jež na evropském šampionátu díky páté příčce z patnáctistovky obsadila v konečném pořadí víceboje desátou pozici. 

Rodina Sejpalů celkově prožila povedený šampionát, jelikož bratr české jedničky Zdeněk byl v závodě na 1500 metrů třináctý.

Česká jednička si od velkých akcí ovšem moc neodpočine, jelikož už v březnu ji čeká v Nizozemsku světový šampionát, kde by se ráda opět předvedla. Jenže koronavirus nejenže komplikuje mistrovství, ale také přípravu na něj.

"Uvidíme, co nám koronavirová situace dovolí. Zjistili jsme, že led v Benátkách není. Rychle musíme vymýšlet náhradní plán a zkusíme se co nejlépe nachystat," dodala s tím, že už začíná přemýšlet také o olympiádě v roce 2022. Už v říjnu totiž startují kvalifikační závody.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články