Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Světové ragby vyšetří obvinění z rasismu, opora Springboks může přijít o finále MS

Mezinárodní federace ragby se začala zabývat obviněním z rasismu, které vznesl po semifinále mistrovství světa anglický reprezentant Tom Curry proti Bongimu Mbonambimu z JAR. Zástupci World Rugby (WR) ujistili, že situaci berou vážně a zahájí vyšetřování. Pokud by Mbonambiho shledali vinným, museli by se obhájci titulu v sobotním finále proti Novému Zélandu bez jedné z opor s největší pravděpodobností obejít.

K urážce se zdůrazněním bílé barvy Curryho pleti mělo dojít v prvním poločase sobotního semifinálového duelu, který Jihoafričané v Paříži po obratu vyhráli 16:15.

Mikrofony údajný výrok mlynáře Springboks nezachytily, WR chce ale znovu projít všechny dostupné audio- i videozáznamy zápasu.

"Světové ragby bere všechna obvinění z diskriminačního chování mimořádně vážně. Můžeme potvrdit, že jsme formálně zahájili vyšetřování stížnosti Angličana Toma Curryho," uvedlo vedení WR v prohlášení s tím, že až do uzavření případu se nebude dál vyjadřovat.

Interní vyšetřování okamžitě po zápase ohlásila i jihoafrická ragbyová federace. "O obvinění víme, bereme ho vážně a projdeme si dostupné důkazy. Budeme se bavit s Bongim o tom, zda existuje něco, co by toto tvrzení potvrdilo," uvedla organizace SA Rugby.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články