Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
AZ-kvíz tentokrát s Fortunou

Zápasnice Hanzlíčková získala třetí evropskou medaili v kariéře, v Bukurešti vybojovala bronz

Adéla Hanzlíčková vybojovala na mistrovství Evropy v Bukurešti bronzovou medaili. Devětadvacetiletá volnostylařka v duelu o třetí místo ve váze do 68 kg porazila Chanum Velijevovou. Ruskou zápasnici 39 sekund před vypršením času položila na lopatky.

Je nám líto, video expirovalo.
Hanzlíčková vybojovala znovu po třech letech na mistrovství Evropy bronz

Závěrečná akce české reprezentantce nejprve vynesla vyrovnání bodové ztráty 6:8. Evropskou šampionku z roku 2020 už poté udržela na žíněnce a rozhodčí utkání ukončil.

"Byl to obrovský nervák a celý den jsem z toho byla strašně nervózní. Tím, jak mě souboj o bronz čekal až večer, tak jsem celý den prožila ve stresu, nakonec to však dobře dopadlo," uvedla Hanzlíčková, na níž byla jasně patrná obrovská radost.

K samotné bitvě o bronz se ale vracela v myšlenkách jen ztěžka. "Vůbec ale nevím, jak ten zápas probíhal, protože když jsem v tom adrenalinovém rauši, tak si nic nepamatuju," smála se Hanzlíčková. "Po předávání medailí se na to podívám a zjistím, co se tam vůbec stalo," dodala.

Hanzlíčková získala třetí evropskou medaili v kariéře. V roce 2019 byla rovněž v rumunské metropoli stříbrná, o dva roky později skončila třetí ve Varšavě. Loni i předloni byla na ME pátá.

"Utkání o bronz bylo hodně dramatické. Už v první části Adéla Rusku držela na zádech, ta se z toho bohužel dostala a Adéla z toho měla jen body, ale pak, když ji dostala na konci do lopatkové pozice znovu, na ní bylo vidět, jak moc to chce udržet. A už to naštěstí udržela," řekl reprezentační trenér žen Jan Žižka.

Z výkonů Hanzlíčkové byl nadšený. "Když shrnu celý turnaj, má za sebou tři výhry a jednu těsnou prohru s úřadující mistryní světa, která se teď zároveň stala mistryní Evropy, měla ale na to, aby i tohle utkání vyhrála. Z mého pohledu je tam obrovský progres. Za měsíc a půl nás čekají kvalifikační boje, odjedeme do Baku, kde budeme usilovat o postup na olympiádu," uvedl Žižka.

Do souboje o třetí místo postoupila v Bukurešti po dvou středečních výhrách. V úvodním kole položila na lopatky Švédku Tindru Sjöbergovou, ve čtvrtfinále pak rozdílem jediného bodu zdolala Bělorusku Hannu Sadčankovou.

V dramatickém utkání o postup do finále byla o bod lepší mistryně světa Buse Tosunová z Turecka, která se nakonec stala poprvé evropskou šampionkou.

Osmadvacetiletá zápasnice ve finále porazila Tetianu Rižkovou z Ukrajiny a získala zlato po dvou stříbrech a bronzech.

S Hanzlíčkovou vybojovala bronz dvojnásobná mistryně Evropy ve váze do 65 kg, Bulharka Mimi Hristovová.

V kategorii do 57 kg prohrála hned první zápas debutantka na seniorském ME Anna Michalcová. Italce Auroře Russové podlehla česká reprezentantka na body 1:5 a po vyřazení soupeřky v dalším kole pro ni šampionát skončil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články