Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Královská hra slaví sté výročí založení federace FIDE. Budoucnost šachů vypadá skvěle, těší Petra

Šachový svět letos slaví sté výročí založení své mezinárodní federace FIDE v Paříži a současně i první, neoficiální šachové olympiády, kterou vyhráli hráči z Československa. Co těší předsedu českého šachového svazu Martina Petra a jak vyhlíží budoucnost hry?

Je nám líto, video expirovalo.
Martin Petr o stém výročí založení šachové federace FIDE

Patnáct delegátů z celého světa podepsalo 20. července 1924 proklamační akt a šachová organizace, která letos slaví 100 let, byla na světě.

"Svět tenkrát fungoval trochu jinak. Ale je pravda, že moderní šachy existují už pět set let," říká předseda Šachového svazu České republiky Martin Petr, který provází na ČT sport pořadem V šachu.

"Musím říct, že český šachový svaz má svého předchůdce v Ústřední jednotě českých šachistů už od roku 1925. Hlavně doufám, že se nebudeme jen ohlížet zpátky, ale že nás čeká několik stovek let s královskou hrou. Šachy se mění, ale pořád zůstávají se stejnými pravidly a lidi baví," dodává v rozhovoru pro Sportovní zprávy.

První neoficiální olympiádu v tomto sportu vyhrál československý tým o jediný bod před Maďarskem. Oficiální soutěž se poprvé konala až o tři roky později v Londýně.

Je nám líto, video expirovalo.
Navara vyhrál mistrovství Evropy v bleskovém šachu

"Na olympiádě v Paříži jsme dokonce získali zlato. Ale tenkrát hrálo jen čtrnáct států, je potřeba říct. Dneska se olympiád účastní 180 států. Vývoj je jednoznačně pozitivní," těší Petra.

Šachová olympiáda se koná v každém sudém roce. V rámci oslav sta let plánuje FIDE po celý rok 2024 mnoho aktivit. Ať už se jedná o šachové festivaly, turnaje nebo výstavy s historickými archivy, dokumenty a šachovými memorabiliemi.

"Pražský šachový festival začíná 27. února, všechny bych rád pozval. Širší světová špička bude na konci února v Praze a všichni se mohou přijít podívat," říká Petr.

Je nám líto, video expirovalo.
Šachový velmistr Hort slaví osmdesát

V akci bude i mnohonásobný mistr republiky David Navara, současná česká špička. V prosinci obhájil titul šachového mistra Evropy v bleskovém šachu. "On je naše stálice, stále náš nejlepší hráč a všichni tak nějak čekáme, kdy ho někdo překoná," usmívá se předseda českého svazu.

Ten je nyní čtyři roky ve funkci. "Začínal jsem s úderem covidu. Jsem rád, že nám roste počet členů, děti chtějí hrát šachy. Spousta lidí navíc hraje šachy na internetu, takže myslím, že budoucnost šachů je poměrně dobrá, a uvidíme, co přinesou další roky," vyhlíží Petr.

"Přál bych si, aby se někdo z českých šachistů dostal do světové špičky, to nám v současné chvíli nejvíc chybí," doplňuje.

Předseda historické komise Willy Ikliky navíc chystá jubilejní knihu FIDE 100 let. Vše vyvrcholí 45. ročníkem šachové olympiády v září v Budapešti.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články