Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Etický kodex přispěje k vytvoření bezpečného prostředí ve sportu. Pro svazy bude závazný, říká předseda NSA

Ve spolupráci Národní sportovní agentury (NSA) a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové vzniká nový etický kodex, který má pomoci k vytvoření bezpečného prostředí ve sportu. Podle předsedy NSA Ondřeje Šebka bude závazný pro jednotlivé sportovní svazy v Česku, které si základní principy upraví pro své specifické potřeby.

Je nám líto, video expirovalo.
Etický kodex má pomoci ze sportu vytvořit bezpečné prostředí

Sexuální obtěžování, urážlivé chování, násilí psychického i fyzického rázu nebo šikana nemají mít ve sportu místo. Tuto problematiku se snaží řešit Národní sportovní agentura společně s vládní zmocněnkyní pro lidská práva Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou. Výsledkem by měl být etický kodex, který stanoví doporučení a pravidla, jimiž by se jednotlivé sporty měly řídit.

"Spolupracujeme na něm několik týdnů. Bude se jednat o soubor doporučení a pravidel, který ukáže, co je ta dobrá praxe a co naopak do bezpečného prostředí nepatří. Dle mého názoru by mohl být do jednoho měsíce dokončen," uvedla Šimáčková Laurenčíková.

Do praxe se bude kodex uvádět prostřednictvím sportovních svazů. NSA předepsala v podmínkách dotačních výzev, že každý svaz si bude muset kodex upravit na míru. "Týká se to například dotyků, které jsou v některých sportech nezbytné, ale jinde nejsou potřeba. Svazy to vítají. Chtějí, aby to sportovní prostředí bylo bezpečné. Velká většina svazů má tu povinnost i od svých mezinárodních federací," řekl Šebek.

Ondřej Šebek:

"Podporu tomu dáváme velikou. Jsem rád, že o tom můžeme jednat i na půdě vlády. Národní sportovní agentura není jen úřad, který rozděluje peníze, ale snažíme se k tomu přistupovat koncepčně a také sledujeme trendy, které chtějí mezinárodní federace."

Na podzim NSA plánuje informační kampaň zaměřenou na vzdělávání o právech a povinnostech, které by se měly týkat sportovců, trenérů i rodičů. "Zároveň s tím musí vzniknout struktura, konkrétní člověk, který to bude mít na starost na národní úrovni. Takzvaný safeguard officer bude i na svazech," uvedla zmocněnkyně.

NSA nařídila svazům pověřit člověka, který se bude bezpečnému prostředí ve sportu věnovat. Těmto lidem agentura poskytne školení i platformu pro společnou diskuzi. "Každý svaz bude také muset zpracovat kodex chování," uvedl Šebek. "I na národní úrovni chceme zřídit pověřenou osobu, u které by se stížnosti měly sbíhat," dodal.

Trénujeme s respektem

Vlastní negativní zkušenost s přístupem trenérů má někdejší reprezentantka v moderní gymnastice Monika Vlčková Míčková. "Zejména se jednalo o výtky na mou váhu, postavu. Bodyshaming byl běžnou součástí tréninku v gymnastice. Nadřazování tréninku školním povinnostem, nucení trénovat a závodit, když jsem byla zraněná nebo nemocná, přetěžování v tréninku. V afektu po nás paní trenérka házela náčiní nebo nás bouchala obručí do zad. Brala jsem to jako nutné zlo, protože mi všichni v okolí říkali, že k vrcholovému sportu patří dril. Ale vím, že to nebyl ten dril, který je ve sportu nutný," shrnula své vzpomínky.

Nyní jako trenérka pracuje se svými svěřenkyněmi jinak. Stala se ambasadorkou iniciativy Trénujeme s respektem. "Velmi si vážím toho, že toto téma nyní rezonuje. Jakoukoliv práci, která chce změnit sportovní prostředí k lepšímu, vítám. Dělo se mi to v dětství a dospívání. Nebyly dostupné informace, co je ještě v pořádku a co už je za hranou. Neměla jsme se kam obrátit o pomoc. Vnímám, že je to tak i v dnešní době," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články