Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Bouřlivý dav opěvující historický olympijský bronz přivítal hokejisty v centru Bratislavy

Historicky první cenný kov z turnaje pod pěti kruhy přicestoval do Brastislavy, kde na hokejovou výpravu kanadského trenéra Craiga Ramsayho čekaly tisíce fanoušků. Olympijský úspěch v podobě bronzové medaile vítaly pokřiky i děkovné cedule.

Je nám líto, video expirovalo.
Bronzové hokejisty z Pekingu vítaly v Bratislavě tisíce fanoušků

Oslavy historického úspěchu hokejistů na olympiádě začaly ve slovenské metropoli okružní jízdou městem v autobusu s otevřenou střechou. Už na místě jejího startu se shromáždilo mnoho lidí, kteří křičeli "Děkujeme" nebo "Slovensko, Slovensko". Řada z nich měla na sobě hokejový dres slovenské reprezentace, mávali slovenskými vlajkami, další bubnovali nebo používali řehtačku. Hráči v čele s reprezentačním koučem a s medailemi na krku si podávali ruce s fanoušky a během pomalé jízdy za doprovodu policejních vozidel mávali lidem v ulicích. Trasu takzvaného cabriobusu značky Karosa lemovali příznivci hokeje.

Jízdu zakončil reprezentační výběr na jednom z náměstí v centru slovenské metropole, kde byl připraven hlavní program oslav. U pódia tam na hokejisty čekaly tisíce lidí, kteří předvedli mexické vlny. Hráči zase fanouškům házeli šály či čepice. Organizátoři při představováni hráčů hráli hit We are the champions.

Řada fanoušků neupolechla výzvy organizátorů oslav, aby používali respirátor. V zemi kvůli šíření koronavirové nákazy nadále platí různé epidemické restrikce, které se vztahují i na pořádání hromadných akcí.

Podle slovenského listu Sme hrstka fanoušků už kolem poledne vítala hokejisty při jejich návratu z olympijských her na vídeňském letišti, kde se fotili s hráči i s trenérem. Hokejový tým se pak přesunul na oslavy do nedaleké Bratislavy.

"Jsem velmi hrdý na tento tým i na celou zemi. Jsem rád, že jsme vytvořili tým mladých hráčů," řekl Ramsay novinářům po příjezdu na Slovensko.

Sedmnáctiletý talent Juraj Slafkovský, který se sedmi vstřelenými brankami ovládl tabulku střelců na olympijských hrách a který byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje, dal najevo, že nechce svůj výkon přeceňovat. "Držet se při zemi je důležité, hlavně rodiče mi to opakují od malička," uvedl. Na oslavách pak řekl, že jako nezletilý má dětské šampaňské. Láhve sektu hráči otevřeli přímo na pódiu.

Přenos ze sobotního utkání o bronzové medaile na olympijských hrách, ve kterém svěřenci trenéra Ramsayho vyhráli 4:0 nad Švédskem, si u televizních obrazovek na pětimilionovém Slovensku nenechalo ujít kolem milionu lidí. Na webu veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska mělo utkání zase téměř 370 000 zhlédnutí.

Podobně jako nyní země slavila v roce 2012 zisk stříbrných medailí na hokejovém mistrovství světa, ke kterým Slovensko dovedl český kouč Vladimír Vůjtek. Právě před deseti lety se Slováci naposledy radovali ze zisku cenného kovu na velkém turnaji.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články