Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Prskavec se v nominačních závodech objeví na kánoi, výjimkou bude SP v Troji

Jiří Prskavec pojede před olympijskými hrami domácí nominační závody pouze na kánoi. Na kajaku, kde má místo jisté, úřadující vicemistr světa s výjimkou Světového poháru v Troji startovat nebude. Nominační závody se uskuteční 20. a 21. dubna ve Veltrusech a o týden později v Praze.

Jiří Prskavec
zdroj: ČTK / Profimedia

Prskavec se zaměří jen na kategorii, která je pro něj doplňkem. "Mám jednak šanci se dostat do reprezentačního týmu, jednak bojujeme ještě o olympiádu. Ale s tou moc nepočítám," řekl Prskavec, který byl na kánoi loni čtvrtý na Evropských hrách v Krakově. Na MS ale pak vypadl v kvalifikaci a v domácí nominaci o OH před ním vzhledem k tamním výsledkům získali náskok Lukáš Rohan a Václav Chaloupka.

Kajak Prskavec na nominačních závodech vynechá nejen kvůli možné únavě. Hlavní důvod je jiný. "Já jsem nechtěl, abych měl jiné podmínky než kluci. Ve chvíli, kdy bych nastoupil do kajaku s tím, že to tentokrát není ta priorita, tak bych měl výhodu toho, že jsem si tu trať projel o jednou navíc oproti ostatním kanoistům. Já jsem chtěl, abychom měli férové podmínky," vysvětlil.

Má pocit, že na kánoi, které se věnuje od podzimu 2021, získal rychlost. I díky tomu, že na zimním soustředění v Austrálii strávil dva a půl týdne jen na hladké vodě. Po šesti týdnech do té doby ideálního soustředění v Penrithu totiž uzavřeli slalomovou dráhu kvůli výskytu sinic. "Byla to rána. Nebyly žádné náznaky. Najednou přišel e-mail, že zítra to neteče," vzpomínal.

Většina vodních slalomářů odletěla jinam. Prskavec to zvažoval, ale nakonec se rozhodl zůstat. "Věděl jsem, že když to dokážu odtrénovat v podobném objemu, tak mi to neuškodí. Ty necelé tři týdny jsme odtrénovali naprosto plnohodnotně a teď zpětně můžu říct, že mi to pomohlo. Na té kánoi byl stoprocentně přínos velký. A neubralo mi to ani z kajakové přípravy," přiblížil dvojnásobný mistr světa.

Občas jezdil s australskou hvězdou Jessicou Foxovou. To mu zpestřilo trochu nudný trénink ve vodě bez branek a peřejí. "Je to furt stejné. Je to o tom jet co nejrychleji a pořád to drtit," poznamenal Prskavec. Nemohl si ale hrát s vodou a vymýšlet průjezdy. "Všechno to hezké na našem sportu je najednou pryč, je to jenom o té dřině. První týden a půl to bylo v pohodě, pak už to bylo docela těžké," připustil šestinásobný evropský šampion.

Prskavec se chystá na kajaku obhajovat kontinentální titul na květnovém šampionátu v Tacenu, který pro něj může být zároveň poslední částí kanoistické nominace o olympijské hry v Paříži. Ze Světových pohárů před OH plánuje závodit jen v červnu v Praze.

Olympijská trať v Paříži získá definitivní podobu v polovině května. Hlavní předolympijské soustředění českého týmu je naplánované v termínu od poloviny června do 12. července. O osm dní později se Češi do Paříže vrátí a 27. července se uskuteční první kvalifikace olympijských závodů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články