Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Olympijský oheň po dvanáctidenní cestě plachetnicí dorazil z Řecka do Marseille

Olympijský oheň dorazil 79 dní před startem letních her v Paříži do Francie. Do Marseille ho po dvanáctidenní plavbě přivezla z Řecka plachetnice Belem a po grandiózní námořní přehlídce zakotvil trojstěžník ve Starém přístavu. Při slavnostním ceremoniálu pak před zraky tisícovek diváků a za přítomnosti francouzského prezidenta Emmanuela Macrona zapálil plamen v symbolickém kruhu rapper Jul.

Je nám líto, video expirovalo.
Historik František Kolář o cestě olympijského ohně

Na pevninu pochodeň vynesl po pontonu připomínajícím atletickou dráhu olympijský šampion v plavání Florent Manadou, který předal štafetu paralympijské atletce Nantenin Keitaové. Místní rodák Jul pak zažehl ohnivý kruh. Slavnostní ceremoniál doprovodil i slavnostní přelet letky francouzské armády, která na obloze vykroužila olympijské kruhy.

"Jako bývalý sportovec vím, jak důležitý je start. Proto jsme vybrali Marseille, protože je to rozhodně jedno z měst, které sport nejvíce miluje," řekl během ceremoniálu šéf organizačního výboru olympijských her Tony Estanguet, olympijský šampion ve vodním slalomu z let 2000, 2004 a 2012.

Olympijský oheň byl zažehnut v Olympii v polovině dubna a poté pochodeň do konce měsíce křižovala Řeckem. V Marseille čekalo na Belem 1024 lodí, aby plachetnici z roku 1896 doprovodily podél pobřeží až do Starého přístavu.

Na bezpečnost dohlíží zhruba 6000 členů bezpečnostních složek včetně psovodů, speciálních jednotek a odstřelovači. "Jsou to bezprecedentní bezpečnostní opatření. Život v Marseille jde dál, ale za výjimečných opatření," uvedl ministr vnitra Gérald Darmanin.

Ve čtvrtek se pochodeň vydá na zhruba 12 tisíc kilometrů dlouhou trasu napříč Francií. Prvními členy štafety budou mimo jiné bývalé hvězdy fotbalového Olympique Marseille Jean-Pierre Papin, Didier Drogba a Basile Boli.

Olympijský oheň na cestě do Paříže navštíví i pět francouzských zámořských území. Štafety se zúčastní přes deset tisíc běžců a do Paříže pochodeň dorazí 12. července. Olympiáda začne 26. července.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články