Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mimořádný výkon v olympijském opojení. Eiffelovka byla svědkem rekordního šplhu na laně

Dvojnásobná mistryně světa v parkouru Anouk Garnierová pokořila světový rekord ve šplhu na laně a několik měsíců před startem olympijských her v Paříži si ke svému kousku vybrala symbolické místo. Vyšplhala do druhého patra Eiffelovy věže po laně dlouhém 110 metrů.

Je nám líto, video expirovalo.
Garnierová překonala na Eiffelovce rekord ve šplhu

"Jako každý velký projekt, začíná to bláznivým nápadem, snem, ambicí. Překonat světový rekord. Nejdelší šplh na laně na světě. Potřebovalo to ale symbolické místo. Hned mě napadla Eiffelovka," uvedla Garnierová na konci března na Instagramu. "Aktuální rekord mužů je 90 m, rekord žen 26 m," dodala.

Po ročním tréninku se výzvě postavila a jako první žena v historii Eiffelovku na laně pokořila. "Jsem připravená, na tohle jsem čekala," řekla televizní stanici BFM Paris Ile-de-France před zahájením pokusu, při němž nešlo jen o sportovní výkon. Chtěla rovněž pomoci získat prostředky pro Ligu proti rakovině. "Moje matka bojuje s rakovinou. Pro mne bylo důležité překonat samu sebe pro velkou věc, posunout výzkum a léčbu rakoviny," dodala.

Její rekordní počin ale není prvním bláznivým kouskem, jehož byla Eiffelova věž svědkem. Už v roce 1889, kdy Gustave Eiffel představil svůj architektonický projekt světu, vyšplhal bývalý pastýř z Arcaca Sylvain Dornon po 674 schodech ze země do druhého patra na chůdách, jak připomněl šéf společnosti provozující památku Jean-Francois Martins.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články