Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Finanční odměna pro vítěze Her v atletice? Rozpor s olympijskou myšlenkou, řekl šéf cyklistiky Lappartient

Předseda Mezinárodní cyklistické unie David Lappartient nesouhlasí s rozhodnutím Světové atletiky vyplácet finanční odměnu olympijským šampionům. Proti je podle agentury Reuters také předseda Britského olympijského výboru Andy Anson.

Radost jamajských sprinterek
zdroj: Reuters autor: PHIL NOBLE

Světová atletika minulý týden oznámila, že každý z 48 šampionů Her v Paříži obdrží 50 tisíc dolarů (zhruba 1,2 milionu korun). "Myslím, že je to v rozporu s olympijskou myšlenkou. A navíc to s nikým neprobrali," uvedl šéf Francouzského olympijského výboru Lappartient.

"Když budete dávat peníze vrcholovým sportovcům, budou vám pak chybět jinde, což ovlivní možnosti řady dalších sportovců po celém světě," pokračoval Lappartient, který je také členem Mezinárodního olympijského výboru.

Proti finančním odměnám, které se od roku 2028 mají rozšířit i na stříbrné a bronzové medailisty, je i Anson. "Myslím, že je nešťastné, když se jeden sport rozhodne něco takového oznámit bez konzultace s ostatními," přidal.

"Jen to zadělává na problémy, protože ostatní sporty se teď stanou terčem kritiky a bude se řešit, proč neudělaly to samé," doplnil šéf Britského olympijského výboru. "Je to téma, o kterém se můžeme bavit, ale všichni spolu, a až nadejde správný čas," dodal.

"Nikdo by neměl určovat, jakou cenu má olympijské zlato. To přece nejde vyčíslit. Navíc v řadě případů si olympijští medailisté vydělají díky smlouvám od sponzorů. A další problém je, že mnoho sportů si podobný krok nemůže dovolit, i kdyby chtěly," oznámila Asociace mezinárodních federací letních olympijských sportů (ASOIF).

Američané rozhodnutí vítají

Američtí atleti naopak rozhodnutí kvůli vysokým nákladům na přípravu přivítali. "Bylo na čase," prohlásil stříbrný olympijský i světový medailista z dvoustovky Kenneth Bednarek. "Spousta atletů dře do úmoru, každý rok denně potí krev, takže nějaká kompenzace je jedině na místě," konstatoval.

Světový rekordman a dvojnásobný olympijský šampion ve vrhu koulí Ryan Crouser přidal, že nechápe, jak může někdo odměny za medaile kritizovat. "Znám medailisty z mistrovství světa, kteří musí mít dvě práce a ještě se dělit o nájem, aby ušetřili," upozornil.

"Hodně lidí si myslí, že když se atlet dostane na olympiádu, tak to znamená, že je finančně zabezpečený. Jenže to vůbec není pravda," zdůraznil Crouser.

"Kdykoliv dáme atletům k dispozici nové zdroje, měli bychom to oslavit. Nejenže jim to pomůže žít normální život, ale také do sebe investovat a dál se zlepšovat," dodala šéfka Amerického olympijského a paralympijského výboru USA Sarah Hirshlandová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články