Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Chance Extraliga 2023/2024

Český parkurový tým v domácí kvalifikaci neuspěl a do Paříže se nepodívá

Český parkurový tým – Vladimír Tretera, Filip Doležal, Anna Kellnerová a Aleš Opatrný – neuspěl v olympijské kvalifikaci v Praze. V Poháru národů obsadil pátou příčku s velkou ztrátou na Izrael a Polsko, které skončily na prvních dvou příčkách znamenajících postup.

Je nám líto, video expirovalo.
Český parkurový tým neuspěl v olympijské kvalifikaci v Praze

Další šanci na postup týmu už Češi mít nebudou. Nezopakují tak účast z Tokia, kde byl v roce 2021 český parkurový tým pod pěti kruhy po 85 letech.

Kvalifikace se pro české barvy od začátku nevyvíjela dobře. Tretera dlouho přecházel překážky čistě, ale pak jeho kůň Gangster dvakrát odmítl poslušnost před modrou zdí s nápisem CET Prague Cup, neskočil ji a pro tuto dvojici úvodní kolo skončilo.

Byla to čára přes rozpočet, s Treterou lídr týmu Opatrný počítal jako s jistotou. "Vláďa s Gangsterem podávají dva tři roky stabilní výkony, počítali jsme s ním skoro jako s jedničkou v celém týmu. Byl ten, který by měl jít dvě nuly nebo čtyřku a nulu. S tím, co se na té bedně stalo, nikdo nepočítal," řekl.

Bylo tak jasné, že se budou počítat všechny tři výkony zbývajících členů českého týmu. Zároveň nikdo nesměl nedokončit, protože by to znamenalo vyloučení celého týmu.

Doležal po třech chybách na překážkách a překročení času nasbíral čtrnáct trestných bodů, Kellnerová přidala dalších deset.

Nejlépe si vedl Opatrný, jehož Locanto zaváhal jen na zdi, což znamenalo čtyři trestné body. Po prvním kole tak mělo Česko 28 trestných bodů a zařadilo se na šesté místo.

Bylo daleko za bojem o postup. Vedl favorizovaný Izrael se čtyřmi trestnými body s jednobodovým náskokem před Maďarskem, o další bod zpět bylo třetí Polsko.

Tretera ani ve druhém kole nepřiměl svého koně, aby se před zdí odrazil, takže o naději museli znovu bojovat jeho kolegové. Po závodě marně hledal vysvětlení, proč si jeho zvířecí parťák postavil hlavu.

"Samotného mě to překvapilo, protože Gangster takovéhle věci nedělá. Jestli ho překvapila ta modrá barva? Těch beden a ošklivějších má za sebou hodně. Nevím, co se v té jeho hlavě událo," přemítal.

Doležal si ve srovnání s první jízdou o dva body pohoršil, připsal šestnáct trestných bodů. Kellnerová tentokrát v sedle Catch Me If You Can chybovala jen na vodní překážce a měla čtyři trestné body.

"První kolo mě mrzelo, přišla první lehká chyba a pak amatérská chyba z mé strany. Druhé kolo jsem už jela více spořádaně," hodnotila své vystoupení.

Opatrný uzavřel vystoupení tuzemského týmu čistou jízdou a ocenil výkon osmiletého Locanta, kterého získal jako náhradníka za zraněného Forewera. "Skákal opravdu skvěle. Druhé kolo jel ještě o kousek lépe než první kolo," řekl.

Z týmového pohledu to ale nehrálo žádnou roli. Už bylo jasné, že českých 48 trestných bodů nemůže na postup stačit.

Zvítězil Izrael se čtyřmi trestnými body, druhé Polsko jich mělo osmnáct. "Zklamání tam je, protože si myslím, že jsme měli dobrý tým," uvedl Opatrný.

Čeští jezdci pak ještě před slavnostním vyhlášením nastoupili před zaplněné tribuny. "Chtěli bychom říct, že nás výsledek mrzí. Na druhou stranu to, že vás tolik přišlo a že jste nás podpořili, pro nás strašně moc znamená. Strašně si toho vážíme," řekla Kellnerová.

Stejně jako Opatrný nemá podmínky pro to, aby se pokusila o olympijskou kvalifikaci ze žebříčku jednotlivců. Opatrný má zraněného Forewera a s Locantem nestihne do konce roku nasbírat potřebných 15 výsledků.

Kellnerová má na takto vysoké úrovni k dispozici jen klisnu Catch Me If You Can, která v patnácti letech nezvládá tak často závodit.

V žebříčku skupiny C, z něhož postoupí dva nejlepší jednotlivci mimo kvalifikované týmy, má nejlepší postavení Tretera. Ale i on je ke svým vyhlídkám skeptický.

"V naší divizi jsem pátý, šestý, ale pořád mi chybí hodně bodů. V jednotlivcích musíte objíždět čtyř, pětihvězdové závody, my jezdíme hlavně na třech hvězdách, ty závody nejsou tak ohodnocené," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články