Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Kordisté po postupu na OH: Nepojedeme se jen zúčastnit. Mákneme, abychom přivezli kousek Eiffelovky

Historického úspěchu dosáhl o uplynulém víkendu tým českých kordistů, který se kvalifikoval na olympijské hry v Paříži. Účastnické místo si zajistil postupem do finále soutěže družstev na Světovém poháru v Tbilisi. O zápis do tuzemských sportovních dějin se postarali Jakub Jurka, Martin Rubeš, Michal Čupr a dvaačtyřicetiletý Jiří Beran, který se pod pěti kruhy rozloučí s kariérou. V rozhovoru pro Sportovní zprávy Beran s Rubešem přiznali, že cítí i s několikadenním odstupem euforii.

Kordista Jiří Beran se raduje z vítězství
zdroj: facebook.com/Jiří Beran

Díky účasti ve finále a následnému bodovému zisku přeskočili čeští šermíři ve světovém žebříčku Švýcary, kteří před závěrečnou kvalifikační akcí drželi poslední vstupenku do Paříže.

Velezkušený Beran, jenž na Hrách startoval už v Riu 2016, si nejprve v sobotu vybojoval olympijskou účast v individuální soutěži a v neděli k ní pomohl dalším třem kolegům ve družstvech. "Je to zajímavé, mám jednu z nejlepších sezon vůbec. Tato je moje poslední a dělal jsem všechno pro to, abych se rozloučil pod pěti kruhy. S klukama si ji užívám. Tým je fakt silný a mě to hrozně baví," lebedil si pražský rodák.

Vzhledem ke sportovně pokročilejšímu věku přiznal, že se musí zdravotně více hlídat. "Hodně to proto tahám hlavou. Hrozně se soustředím na správný okamžik," vysvětlil Beran.

O 15 let mladší Rubeš se na svou olympijskou premiéru těší. "Nepojedeme se ale jen zúčastnit. Budeme makat, abychom si přivezli kousek Eiffelovky," zdůraznil. "Cesta pro nás nekončí. Nastartovali jsme ji krásně a přípravu si užijeme, protože být na Hrách je snem každého sportovce," doplnil Beran.

Infarktové drama se šťastným koncem

Češi vstupovali do závěrečného podniku SP v nelehké pozici, konkrétně z devátého místa ve světovém žebříčku.

"Do posledního závodu nebylo jasné, jestli se do Paříže kvalifikujeme, nebo ne. Celou sezonu jsme se pohybovali na hraně postupu a před posledním Světovým pohárem nás přeskočili naši největší soupeři Švýcaři. Ale v Tbilisi jsme mákli a jedeme my," pochvaloval si Rubeš. Švýcaři obsadili v gruzínské metropoli šestou příčku.

Národní tým zde postupně zdolal Uzbekistán (45:23), Koreu (45:35), Maďarsko (33:32) a Kazachstán (45:36).

Ve čtvrtfinále proti favorizovanému Maďarsku v sestavě se světovou jedničkou Tamásem Mátém Kochem sice balancoval na hraně vyřazení, nakonec se však radoval z velmi cenného skalpu soupeřů.

Češi prohrávali už 9:16, ale poslední čtyři vzájemné souboje vyhráli. "Celou dobu jsme s nimi prohrávali. V závěru ale každý z nás trochu stáhl manko a Kuba (Jurka, pozn. autora) šel do závěrečného zápasu s tím, že jsme prohrávali o dva. V jeho průběhu jsme prohrávali o šest, ale pořád jsme cítili, že to klidně může vyjít," popsal Beran.

"V posledních 49 vteřinách zaznamenal Kuba osm zásahů za sebou a vedli jsme o dva, pak Maďar srovnal a rozhodovalo prodloužení. To už jsem se ani nekoukal a kolaboval na lavičce," smál se Beran.

Definitivní jistotu ovšem Beranovi a spol. dalo až vítězství nad Kazachstánem. Ve finále pak nestačili na Francouze a aktuálním vicemistrům světa podlehli 34:45. 

Český šermířský tým byl naposledy na OH v Barceloně 1992, tehdy se kvalifikovali také kordisté. Ve francouzské metropoli bude stejně jako na předchozích dvou Hrách šermovat i fleretista Alexander Choupenitch.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články