Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Chance Extraliga 2023/2024

Nejlepším sportovcem Evropy je šampion formule 1 Vettel

Varšava – Žádná z atletických nebo tenisových hvězd, ale trojnásobný mistr světa formule 1 Sebastian Vettel se stal nejlepším sportovcem Evropy za rok 2012. Na druhé příčce skončil suverénní vítěz Tour de France a olympijský šampion v časovce Bradley Wiggins. Třetí se v hlasování 25 tiskových agentur včetně tuzemské ČTK umístil vytrvalec Mohamed Farah, který na hrách v Londýně ovládl běhy na 5 000 a 10 000 metrů. Nejlepší z Čechů Barbora Špotáková s jedním jediným bodem obsadila v anketě 65. místo.

Vettel ovládl šampionát formule 1 potřetí za sebou, předchozí dva tituly mu však v evropské anketě stačily jen na druhé místo. Tentokrát už pětadvacetiletý Němec dosáhl až na vrchol, když Wigginse porazil o sedm bodů a Faraha o jedenáct. Jezdec stáje Red Bull napodobil triumfy svých předchůdců na trůnu F1 Brita Nigela Mansella (1992), Fina Miky Häkkinena (1998) a krajana Michaela Schumachera, jenž anketu vyhrál v letech 2001 až 2003.

Vettelovo prvenství přerušilo vítěznou sérii tenistů. V uplynulých osmi letech vyhráli anketu jen Švýcar Roger Federer (pětkrát), Španěl Rafael Nadal (dvakrát) a Srb Novak Djoković. Loňský vítěz Djoković obsadil letos čtvrtou příčku.

Tentokrát takřka bez žen

Zatímco před rokem se v první desítce umístily tři ženy včetně šesté tenistky Petry Kvitové, tentokrát je mezi nejlepšími pouze jedna. Osmé místo obsadila nizozemská plavkyně Ranomi Kromowidjojová, která získala na olympijských hrách v Londýně dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili. Světová tenisová jednička Viktoria Azarenková z Běloruska je třináctá.

V anketě, kterou v roce 1983 vyhrála běžkyně Jarmila Kratochvílová, se letos objevilo 73 sportovců z 28 zemí reprezentujících 31 disciplín.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články