Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šumava prodchnutá rallye. Startuje domácí šampionát i s kompletní českou špičkou

Sezona mistrovství republiky v rallye startuje tentokráte na západě Čech. O víkendu se jede 58. rallye Šumava Klatovy. Startovní pole bude nabité, organizátoři i jezdci vzhlížejí k počasí, které může být hodně nevyzpytatelné. Loňský vítěz Václav Pech si pochvaluje zimní přípravu a s nadějemi vyhlíží svůj oblíbený závod. Aktuality i reportáže ze zákulisí závodu nabízí po celý víkend ČT sport.

Václav Pech s Petrem Uhlem na Rallye Šumava Klatovy
zdroj: ČT sport

"Je to úžasné, kolik posádek je přihlášeno. Kompletní celá česká špička," pochvaloval si v pořadu Svět motorů člen organizačního výboru Rallye Šumava Klatovy Jiří Nejdl.

Na startu nebudou chybět Filip Mareš nebo talentovaný Erik Cais. Dramatický souboj o prvenství mohou svést podobně jako loni Jan Kopecký s Václavem Pechem.

Loni byl rozdíl mezi těmito dvěma závodníky bezmála čtyřsekundový, rozhodovalo se až v poslední erzetě. "Po sportovní stránce takovéhle souboje chcete v autě zažívat. Chtěl bych to ještě jednou zažít," pronesl Pech. "Podmínky byly strašně náročné," zavzpomínal na klouzavou závěrečnou bahnivou šotolinovou pasáž.

Ostatně ani tentokráte by nemusely být o mnoho lepší. "Počasí se mění z hodiny na hodinu a není vyloučena ani sněhová pokrývka," upozornil s přihlédnutím k předpovědím Nejdl.

Oproti loňsku čekají jezdce změny, byť nikterak zásadní. "Nepojede se klatovský čínovský okruh. Museli jsme ho vyřadit kvůli výstavbě obchvatu Klatov, nepojede se ani mlázovská vložka," vypočítal nejzásadnější zásahy do programu Nejdl.

Prim hraje z pochopitelných důvodů bezpečnost. Pořadatelé si mohli přísné podmínky vyzkoušet i během podniku mistrovství světa. "Co se týká přípravy rychlostních zkoušek a jejich bezpečnostních zajištění, tak čeští pořadatelé jsou na úrovni mistrovství světa už mnohá léta," řekl neskromně Nejdl.

Pech loni se svým vozem ford focus WRC zapsal pět vítězství, dvakráte nedojel do cíle. "Celý tým přes zimu makal, my s Petrem (Uhlem) taky. Na Šumavu se těšíme, bereme ji jako domácí soutěž," prohlásil.

Vůz by měl být stoprocentně připraven. "Doufám, že je ve výborném stavu, dělali jsme s týmem, co jsme mohli. Je osazen novým motorem, všechny ostatní mechanické díly prošly kontrolou nebo repasy. Převodovka, diferenciály, tlumiče, poloosy… Dokonce i karosérie se vyztužovala. Snad jsme na sezonu připraveni co nejlíp," dodal ve Světě motorů.

Kromě Rallye Šumava Klatovy se jede souběžně také 32. ročník historické Vltava Rallye. V té titul obhajují Maďaři Tibor Érdi a István Kérek s fordem sierra RS cosworth 4×4.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články