Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Plavání 2024

Hrozí konec vrcholných moto závodů v Česku? Organizátoři apelují na vládu kvůli podpoře NSA

Představitelé Autoklubu České republiky (AČR) a pořadatelé světových a evropských motoristických závodů v Česku vyzvali vládu a ministra financí Zbyňka Stanjuru, aby ještě letos navýšili finanční podporu Národní sportovní agentuře (NSA). Agentura by poté mohla vypsat druhé kolo dotačního programu pro organizátory akcí, což je podle Autoklubu jediná šance, aby se v Česku i nadále konaly vrcholné závody.

Je nám líto, video expirovalo.
Organizátoři motoristických akcí apelují na vládu

"Vláda bude návrh na navýšení rozpočtu Národní sportovní agentury o 500 milionů korun projednávat v příštích týdnech," uvedl prezident AČR Jan Šťovíček.

Rozpočet NSA klesl z loňských 5,9 miliardy korun na 4,6 miliardy. Agentura následně snížila státní podporu významných sportovních akcí z 250 milionů na 107 milionů. Pořadatelé motoristických akcí letos uspěli zatím pouze s jedinou žádostí, organizátoři závodu motokrosového mistrovství světa v Lokti získali 3,5 milionu. Před rokem přitom NSA podpořila motoristické akce souhrnnou částkou 35 milionů.

"Stav, který je nyní, je pro velkou část našich pořadatelů neúnosný i likvidační. Chápeme, že v současné situaci nám NSA nemohla více pomoct, ale poprvé se nám stalo, že jsme nedostali prakticky vůbec nic," řekl Šťovíček.

Viceprezident AČR Jan Regner poukázal na ekonomický přínos sportovních akcí pro státní rozpočet. "Podle řady analýz jsou motoristické akce jednoznačným přínosem pro veřejné rozpočty a cestovní ruch. Finance z pořádání akcí a návazných služeb vystoupají na 10,2 až 14,6 miliardy korun," uvedl Regner. Podle analýzy společnosti Economic Impact byl v roce 2020 přínos motoristických akcí pro veřejné rozpočty 2 až 2,9 miliardy korun. 

Pokud největší automobilová soutěž v České republice nezíská státní dotaci, příští rok by se již jako součást mistrovství Evropy konat nemusela. Stejná je například situace světového šampionátu superbiků, jenž se letos pojede podruhé v Mostě. Podobně jsou na tom i zástupci Auto klubu Markéta při PSK Olymp Praha, kteří v metropoli pořádají závody Grand Prix na ploché dráze, nebo promotér sajdkárkrosového MS Martin Beňa, jenž v Česku organizuje dva závody seriálu. Momentálně podle něj není jisté, že druhý z nich se na začátku září v Dalečíně uskuteční.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články